Вашата оценка

Пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза
Пирамидите в Гиза, построени, за да пребъдат вечно, са направили точно това. Монументалните гробници са реликви от епохата на Старото царство в Египет и са построени преди около 4500 години. Египетските фараони са очаквали да се превърнат в богове в задгробния живот. За да се подготвят за следващия свят, те издигали храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си - пълни с всички неща, от които всеки владетел би имал нужда, за да се ръководи и поддържа в следващия свят.
Фараонът Хуфу започва първия проект за пирамида в Гиза около 2550 г. пр.н.е. Неговата Голяма пирамида е най-голямата в Гиза и се извисява на около 481 фута (147 метра) над платото. Всеки от нейните около 2,3 милиона каменни блока тежи средно от 2,5 до 15 тона. Синът на Хуфу, фараонът Хафре, построява втората пирамида в Гиза около 2520 г. пр.н.е. Некрополът му включва и Сфинкса - загадъчен варовиков паметник с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът може би е стоял на стража пред целия гробничен комплекс на фараона. Третата от пирамидите в Гиза е значително по-малка от първите две. Построена от фараона Менкауре около 2490 г. пр. н. е., тя е включвала много по-сложен погребален храм.
Всяка масивна пирамида е само част от по-голям комплекс, включващ дворец, храмове, ями за слънчеви лодки и други елементи.

 


Екскурзии и почивки до Пирамидите в Гиза