Вашата оценка

Ню Йорк

Ню Йорк
Ню Йорк е град, разположен в Северна Америка в щата Ню Йорк, с население над 25 млн. души. „Градът, който никога не спи“ притежава едно от най-големите пристанища в света, а петте му района – Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън Айлънд и неговите предградия в Голям Ню Йорк, съставляват една от най-големите градски агломерации в света. В този огромен, шумен, работещ денонощно град има толкова много развлечения, забележителности, музеи, ресторанти и нощни клубове,че на посетителя ще му трябва много време, за да се потопи в атмосферата на този удивителен град. През 1524г.европейците за пръв път стъпват тук а през 1614г. холандците основават тук Нови Амстердам. Градът е преименуван на Нов Йорк или Ню Йорк от англичаните 30 години по-късно, след като кралят на Англия Чарлз II предоставил тези земи на брат си, херцога на Йорк. Ню Йорк е столица на Съединените щати от обявяването на независимостта през 1785г. до 1790г. Ню Йорк се превръща в развиващ се град, който привлича милиони имигранти,пристигащи с кораби в края на 19 и началото на 20 век. Посреща ги Статуята на свободата, която е световно признат символ на Съединените щати и демокрацията. За всички тези хора, дошли тук да търсят щастието си, може да се научи повече в Музея на имиграцията на Елис Айлънд. 
Ню Йорк, има многобройни паркове и спортни площадки като най-известен е Сентръл Парк в центъра на Манхатън. Той заема важно място в отдиха както на нюйоркчани, така и на туристите. Освен Манхатън, който е най-привлекателният район на Ню Йорк и останалите имат какво да предложат на туристите. Кони Айлънд  в Бруклин е развлекателен център с плаж и увеселителен парк. Зоопаркът в Бронкс е световно известен. В Куинс се намира мястото на Световното изложение от 1964г., с което се бележи началото на космическата ера.  Най-значимите музеи в този огромен удивителен град са Музеят на изкуствата „Метрополитън“, Музеят на модерното изкуство, Музеят за съвременни изкуства „Гугенхайм“. Най-големите обществени библиотеки са Нюйоркската, Бруклинската и Районната обществена библиотека на Куинс, предлагащи голямо разнообразие от  литература и други материали.  
За тези, които обичат операта, балета и театъра непременно трябва да посетят представление в една от залите на Метрополитен опера, Нюйоркският градски балет или Карнеги Хол. В Ню Йорк се намират едни от най-престижните университети в света.За любителите на пазаруването, Ню Йорк предлага голям брой магазини – от най-луксозните на Пето авеню, до  по-умерените като Универсалния магазин Мейсис.Много ежегодни събития се провеждат в Ню Йорк – парад по случай Деня на благодарността, новогодишни тържества, фойерверки на 4 юли.
 


Екскурзии и почивки до Ню Йорк