Вашата оценка

Египетския музей

Египетския музей
Разположен в центъра на площад Тахрир в Кайро. Египетският музей е трудно да бъде пропуснат при всяка обиколка на Кайро. Открит през 1902 г., той е построен с цел да съхранява антиките на Древен Египет. Вътре се намира най-голямата колекция от археологическа история на Древен Египет в света.
Египетският музей е основан през 1858 г. в Булак, преместен е в Ал-Джиза (Гиза), а през 1897-1902 г. се установява на сегашното си място в центъра на Кайро. Сградата е проектирана от френския архитект Марсел Дюргьон в неокласически стил и е първият специално построен музей в Близкия изток и Северна Африка. Музеят е уникален с представянето на цялата история на египетската цивилизация, особено на антиките от фараонския и гръко-римския период. На приземния етаж са изложени редица големи и тежки предмети, включително колосални фигури, разположени в средния атриум. В пика на своята колекция музеят съхранява повече от 100 000 предмета. Повечето от артефактите обаче никога не са били показвани поради претъпканото и малко пространство на музея.
Съкровищата включват релефи, саркофази, папируси, погребално изкуство и съдържанието на различни гробници, бижута, накити от всякакъв вид и други предмети. Колекцията от Танис - понякога сравнявана по зрелищност с тази от гробницата на Тутанкамон, въпреки че е открита по-късно и е по-малко известна - разполага със сребърни ковчези, златни маски, царски саркофази и бижута. Има гранитни фигури на царица Хатшепуст, както и колосални фигури на Аменхотеп IV (Ахенатон) от Карнак В музея се съхранява и малка, но прекрасна колекция от портрети от Фаюм от елинистическата и римската епоха. В края на 2010 г. египетското правителство започва да прехвърля десетки хиляди експонати от музея в строящия се по-голям Голям египетски музей в близката Гиза, включително хиляди експонати от гробницата на Тутанкамон. Други предмети, преместени в новия музей от музея в Кайро, включват блокова статуя на царица Хетеферес, един от най-ранните примери от този тип, и скулптура от черен гранит на царица Нефертити. Преместена е и скулптура на Аменхотеп II, изобразяваща го като бог Тенен.

 


Екскурзии и почивки до Египетския музей