Вашата оценка

Едфу

Едфу
Едфу е разположен на западния бряг на река Нил в Горен Египет.
Главният бог на града в древността е Хор на крилатия диск, наричан Бехдет. Негова съпруга е била Хатор от Дандара, чиято статуя по време на късната империя е била донасяна в Идфу ежегодно с лодка на церемониално посещение. Главният паметник на древния Едфу е големият храм на Хор от пясъчник, дълъг 451 фута (138 м) и широк 250 фута (76 м), който стои на мястото на по-ранен храм от периода на XVIII династия (1567-1320 г. пр. Хр.). Настоящата сграда е започната от Птолемей III Евргети през 237 г. пр. н. е. и завършена от Птолемей XI през 57 г. пр. н. е. Работата често е прекъсвана от националистически бунтове в Горен Египет. Украсата на стените се състои от надписи и релефни сцени, които образуват уникална колекция от храмова литургия, както и национализъм, прикрит в религиозни образи. Простият план на храма, разположен по една основна ос, служи като класически пример за египетски храм.
Разкопките на обширните могили, покриващи древния град и гробищата на Едфу, са дали богата реколта от остраки (фрагменти от надписана керамика) и папируси.            

В некропола западно и северно от града са открити гробници мастаба на длъжностни лица от Старото царство (ок. 2575 - ок. 2130 г. пр. Хр.) и редица погребения от Средното царство (1938 - ок. 1630 г. пр. Хр.). От Новото царство (1539-1292 г. пр. Хр.) кариерите, разположени в планината Силсила на юг, все повече се експлоатират за пясъчник; строителният материал, добит от тези кариери, е използван в множество важни строителни проекти в цял Египет.
 


Екскурзии и почивки до Едфу