Вашата оценка

Долината на кралете

Долината на кралете
Долината на царете в Египет е била част от древния град Тива и е мястото, където са погребани почти всички фараони от 18, 19 и 20-та династии. (1539-1075 г. Пре. Хр.)
Разположени между хълмовете на Даир ал-Бахри, 63-те гробници са уникален пример за перфектно планиране и декорация. През 1979 година долината бе обявена за Световно културно наследство от ЮНЕСКО, заедно с Луксор, Долината на Кралиците и Карнак.
Идеята за създаването на Долината на царете се появява, когато фараоните от Новото кралство започват да крият гробниците си, за да ги  предпазят от поругаване.
След смъртта им, фараоните, заедно с няколко кралици и високопоставени длъжностни лица са били погребвани в тези гробници, намиращи се дълбоко под земята. Повечето гробници се състоят от дълги, низходящи коридори, разделени от дълбоки шахти, с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебелите, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот. По-голямата част от стените са покрити с релефни, цветни сцени, изобразяващи фараона сред богове и богини, наред с йероглифни текстове, които да ги водят в следващия свят.
След откриването от съвременните археолози, повечето от антиките са изнесени от гробниците. Само малката гробницата на Тутанкамон, който е управлявал между 1333 и 1323 г. Пр. Хр., е защитена от скални отломки от друга гробница след предишен обир. Съкровищата ексхумирани от гробницата на Тутанкамон през 1922 г., днес могат да се видят в Египетския музей в Кайро и са чудесен пример за пищността на погребалните ритуали на древните египетски кралски особи. Повечето от гробниците не са отворени за посещения. Само 18 от гробници могат да се отворят, въпреки че рядко са отворени по едно и също време. Гробниците често са затворени за опазване и възстановяване.


Екскурзии и почивки до Долината на кралете