Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Екскурзии и почивки до Френска Полинезия

Полезна информация за Френска Полинезия

Официален език: френски и татиянски
Часово време: GMT-11
Валута: XFP - френски тихоокеански франк
Столица: Папеете
Територия: 4 167km2
Население: 267 000
Визов режим:

Френска Полинезия е отвъдморска територия на Франция. Поради тази причина българските граждани, които желаят да предприемат пътуване до там са подложени не са подложени на визов режим, в случай, че престоят им продължи до 3 месеца. Необходими документи при пристигане са валиден задграничен паспорт и дупосочен самолетен билет, както и доказателство, че притежавате достатъчно финансови средства за престоя си


Информация

Френска Полинезия е отвъдморска френска територия в южната част на Тихия океан със статут на департамент. Състои се от пет островни групи – Дружествени острови, Туамоту, Тубуай, Маркизки острови и Гамбие, общо 118 острова, като най-големият от тях е Таити. На него се намира и столицата Папеете. Едни от най-известните и красиви острови на Френска Полинезия са Таити, Моореа и Бора Бора. Островната територия заема площ от 4 167 км².

География: Разположена в източната част на Тихия океан, на площ от 4 167 км, Френска Полинезия е отвъдморска територия на Франция, включваща 5 архипелага и общо 108 екзотични острова, наречени Дружествени острови (част от които са прочутите туристически дестинации Таити и Бора Бора), Тубуай, Туамоту, Маркизки острови и острови Гамбие. Невероятно красивите острови са с вулканичен произход, като най-високата точка се намира на 2 241 м при връх Орохена. Над 60 % от местното население е концентрирано в най-големият от Дружествените острови – Таити и по-конкретно столицата Папеете, която е и административен център.

Климат – тропически, като средните годишни температури на въздуха са около 30 градуса, а на водата около 26 градуса. Дъждовният период е от месец ноември до месец април.

Население:  Населението на Френска Полинезия наброява приблизително 260 хил. жители. Над 60% от местните са концентрирани в най-големия от Дружествените острови Таити и района около столицата Папеете. Близо 56% от населението е представено от таитянците, около 8% са туамотуанци, 7% – тубуайци, 7 % маркизци, 8% френско-полинезийски метиси, а останалата част е представена от французи, китайци и др. Над 90% от населението на Френска полинезия са християни – по-голямата част, от които протестанти, а по-малката. Официалните езици на островите са френски и таитянски, но се използват и други полинезийски езици. Повече от 90 % от населението са християни.

Кухня: Местната кухня е известна с богатото си изобилие от екзотични плодове и зеленчуци и божествено вкусна прясна риба, която с френски маниер подчертава таитянските съставки. Освен на полинезийските и френски ястия, на островите можете да опитате и други интернационални кухни, като виетнамска, китайска и италианска. Все пак, ако желаете да се докоснете до истинската таитянска храна, ви препоръчваме да се запознаете отблизо с т.нар. Ahima&rsquo – традиционен начин за приготвяне на храната в специална фурна под земята. Тя се превръща в истиснки ритуал, обикновено в неделя сутрин или по празниците. Местните приготвят по този необикновен начин риба, свинско, пилешко месо или зеленчуци, които се разстилат върху палмови или бананови листа и се ядат с ръце. Този традиционен начин на приготвяне на храна обикновено е придружен от типични полинезийски танци. Не пропускайте да опитате и националното ястие на Таити, съставено е от сурова риба и кубчета зеленчуци, мариновани с лимонов сок и поляти обилно с кокосово мляко.
От десертите, истинско изкушение е сладък пудинг, приготвен от корените на тропическото растение таро, банан, ванилия, папая или тиква, поляти богато със сироп от кокосово мляко.