Вашата оценка

Екскурзии и почивки до Сейшели

Полезна информация за Сейшели

Официален език: френски, английски и креолски
Часово време: UTC/GMT +4 часа
Валута: (SCR) Сейшелска рупия
Столица: Виктория
Територия: 458,4 km²
Население: 98 462
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:

Република България няма функциониращо посолство на Сейшелските острови. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Сейшелите, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia
Тел.: +251 11 66 100 32
Факс: +251 11 66 162 70
Работно време: 08.00 – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

За България е акредитирано посолството на Сейшелите в Брюксел, Белгия.

Посолство на Сейшелските острови в Брюксел
Адрес: Avenue Louise 250, boite 102, B-1050, Bruxelles, Belgique
Тел.: +32 2 627 5788
Факс: +32 2 648 5556
E-mail: pdebaets@rolex.be


Посолство в България:

Почетен консул на Сейшелските острови в България

Г-н Максим БЕХАР

Канцелария:  1680 София, бул. “България” № 60 В

Тел.: +359 2 818 70 10

Факс: +359 2 818 70 11

GSM: +359 888 503 113

E-mail: consul@seychelles.bg


Визов режим: В страната се влиза само с международен паспорт, валиден към датата на напускане. Пътуващите за Сейшелите български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)не се нуждаят от виза за престой до 90 дни. Не се изискват специални имунизации.
Митнически изисквания:

В Сейшелските острови можете да внесете до 100 рупии местна валута.
Безмитно можете да внесете в страната стоки за лична употреба в т.ч. до 400 къса цигари и 500 грама тютюн, 2 литра алкохол, 2 литра бира или вино.
Забранен е вносът на наркотици, оръжие и порнографски материали.
Разрешен е износ на местна валута до 100 рупии, а на чуждестранна валута – неограничено.


Електро захранване: 240 V 50 Hz
Информация Сейшелите е островна република в западната част на Индийския океан, съдържа около 150 острова, с буйна тропическа растителност, красиви плажове и голямо разнообразие от морски живот. Разположен между 4 ° и 11 ° северна ширина и дължина 46 ° и 56 ° източна дължина, основните сейшелски острови се намират на около 1,600 километра източно от Кения и на около 1,100 километра североизточно от Мадагаскар. Столицата Виктория се намира на остров Махе.


География: Сейшелските острови, една от най-малките държави в света, се състоят от две основни островни групи: групата Махе на повече от 40 централни, планинските гранитни острови и втора група от повече от 70 външни, плоски, коралови острови. Островите на групата Mahé са скалисти и обикновено имат тесни крайбрежни ивици и централен кръг от хълмове. Общият аспект на тези острови, е с буйна тропическа растителност, и изглед към сребъроно-бели плажове и ясни лагуни. Най-високата точка в Сейшелите, Morne Seychellois (2,969 фута/905 метра), разположена на Махе. Коралните острови, които се издигат само на няколко крачки над морското равнище, са плоски с високи коралови рифове на различни етапи на формиране. Тези острови до голяма степен са безводни и много малко са с постоянно население.

Климат:  тропически океански, с малки температурни колебания през годината. Температурата на Сейшелите е сравнително постоянна целогодишно – през деня е около 28 градуса, 25 е вечер. Много е влажно. От ноември до януари има повече валежи, а от май до септември е най-сухо, но има по-силни ветрове.

Растителен и животински свят:  От приблизително 200 вида растения, намиращи се в Сейшелските острови, около 80 са уникални за островите. Coco de mer е едно от тях, намира се само на два острова - произвежда плод, който е един от най-големите и най-тежки, известен и се оценява от редица азиатски култури за вярвания афродизиак, лечебни, мистични и други свойства. Правителството на Сейшелските острови следи отблизо количеството и състоянието на дърветата и въпреки че търговията е регулирана, за да се предотврати прекомерното събиране на реколтата, бракониерството е проблем. Дивата природа включва забележително разнообразен набор от морски живот, включително повече от 900 идентифицирани вида риби; зелени морски костенурки и гигантски костенурки също обитават островите. Ендемичните видове включват птици като биселите от Сейшелските острови и пещерите, обитаващи Сейшелите; няколко вида местни дървесни жаби, охлюви и червеи, които са кацилианци; Сейшелски вълкови змии и змии; тигър хамелеони; и други. Ендемичните бозайници са малко; както плодните прилепи (Pteropus seychellensis), така и сейшелите (Coleura seychellensis) са ендемични за островите. Индийски мина, бухалски бухалчета и теререци (малки бодливи или бодливи бозайници, въведени от Мадагаскар) също са намерени.
Положени са значителни усилия за запазване на значителното биоразнообразие на островите. Правителството на Сейшелите създаде няколко природни резервата и морските паркове, включително островите Aldabra и Националния парк Vallée de Mai, както и обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. Островите Алдабра, голям атол, са мястото на резерват, обитаван от десетки хиляди гигантски костенурки, най-старите живи същества в света, които правителствените усилия за опазване на природата помогнаха да се спасят от ръба на изчезването.

Население: Сейшелите по начало са били ненаселени, така че населението им се състои от имигррали народности. Най-големите етнически групи са от френски, английски, индийски и китайски произход. Повечето жители са от смесен произход, главно европейско-африкански; белите са предимно французи, а черните – източноафриканци. Въпреки силната връзка с Великобритания (напр. в образованието, което следва британската система, а също и в правото), журналисти и чужди наблюдатели отбелязват, че „културата си остава сродна с френската“. Около 70% от популацията носи фамилии, които звучат френски; фамилиите на само около 20% звучат английски. Двете често се смесват: много жители имат английско първо име и френска фамилия, или обратно.
Оригиналното население може да се счита, че от френски колонисти дошли на необитаемите острови, заедно с техните черни роби, през 19 век. По късно се заселват и азиатците от Китай, Индия и Малая (полуостров Малайзия), което довежда до население от смесен произход.

Език:  Креол, наречен също Seselwa, е майчиният език на повечето Сейшелски острови. Съгласно конституцията, креолски, английски и френски език се признават за национални езици
 
Религия: Повече от три четвърти от населението са римокатолици. Има и англиканци, християни от други деноминации, индуси и мюсюлмани.


Кухня: Сейшелската кухня е разнообразна. От прясно уловената риба до местно отглежданите плодове, от пикантни къри до сладки пържени банани, тук има нещо за всеки вкус и небцето.