Вашата оценка 4.50 от 12 гласа

Екскурзии и почивки до Нова Зеландия

Полезна информация за Нова Зеландия

Официален език: английски език
Часово време: GMT+12
Валута: NZD
Столица: Уелингтон
Големи градове: Окланд, Уелингтън, Крайсчърч и др.
Територия: 268 838km2
Население: 4 801 983
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:

Република България няма посолство в Нова Зеландия. За Нова Зеландия е актредитирано посолството на Република България в Канбера, Австралия.

Посолство на Република България в Австралия    
Адрес: 29 Pindary Crescent str, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O. Box 6096 Mawson, ACT 2607, Canberra, Australia
Тел.: +6102 62869711; +6102 62869700
Факс: +6102 62869600
Работно време: 09.00 – 17.30 ч.
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg  
Website: www.mfa.bg/embassies/australia
Визов режим: За пътуване до Нова Зеландия е необходим международен паспорт, валиден поне 3 месеца след датата на напускане на Нова Зеландия.
Българските граждани, пътуващи за Нова Зеландия за краткосрочно пребиваване до 90 дни, са освободени от визи, но считано от 1 октомври 2019 г. всички граждани от държави, освободени от изискването да притежават виза за краткосрочен престой (сред които и България), следва да притежават предварително електронно разрешение за пътуване (New Zealand Electronic Travel Authority - NZeTA). От същата дата се въвежда и необходимостта от заплащане на туристическа такса (International Visitor Conservation and Tourism Levy - IVL). Мярката засяга всички пътуващи, чието влизане в Нова Зеландия ще е на или след 1 октомври 2019 г.
Заявления за NZeTA се подават по интернет или чрез мобилно приложение. IVL се заплаща едновременно с подаването на заявлението за NZeTA. Общата такса е в размер на 44 новозеландски долара при подаване на заявлението чрез мобилно приложение и 47 новозеландски долара, ако е подадена по интернет. Повече информация може да бъде намерена ТУК, както и на immigration.govt.nz/nzeta. Пътуващите за Нова Зеландия през Австралия български граждани следва да имат предвид, че за престой от 8 до 72 часа се изисква австралийска транзитна виза за летищен трансфер. За престой до 8 часа, без напускане на транзитната зона, българските граждани са освободени от изискването за притежание на транзитна виза. При транзитен престой до 8 часа в Австралия, препоръчваме да се уверите, че в Австралия багажът ви ще бъде прехвърлен на самолета за Нова Зеландия, без да се налага да напускате транзитната зона. Багажът ви може да не бъде прехвърлен автоматично, ако например сте закупили отделен самолетен билет за отсечката Австралия - Нова Зеландия.
Митнически изисквания:
При пристигане в Нова Зеландия всички пътници трябва да попълват карта за пристигащи всички стоки, които може да подлежат на ограничения трябва да бъдат декларирани в тази
карта лекарства, храна, животински или растителни продукти, или други от описаните в картата групи стоки. При умишлено неправилно деклариране на стоки или намерени
стоки при проверка, които не са декларирани, се налагат глоби и конфискация на стоките.
Забранен е вносът и износът на канабис, хероин, кокаин, амфетамини и др. наркотични вещества, както и всички принадлежности за употреба на канабис и метаамфетамини.
Книги
, списания, видеозаписи, филми, компютърни дискове,звукови записи, и др., които не съответстват на Закона за класификация на филми, видео и публикации от 1993 г., както и
фалшифицирани и пиратски стоки.
Информация Нова Зеландия е уникална страна, която се описва като дестинация номер едно в света за авантюристите и търсачите на силни усещания. В по-голямата си част Нова Зеландия е заета от планински пейзажи, които поразително напомнят на Австрия и Швейцария.Крайбрежията са от фиордов тип на запад, което ги прави сходни на зрелищните брегове на Норвегия, а на изток преобладават огромни плажове, каквито могат да се видят на много малко места по света. Страната е много зелена, по което дори Ирландия и Великобритания не могат дори и да мечтаят да се мерят с нея. Единственото място, където няма зеленина са покритите с дебел сняг планински върхове. Страната е прорязана от безброй бързо спускащи се водопади и планински реки, които бързо намират път до океана. Пътувайки през нейната територия, у вас се създава усещането за свобода и необятна шир, което се дължи на факта, че все пак голяма част от нейната необятна територия е доминирана от недокоснати гори и непристъпни планински пейзажи. Тук живеят най-редките растителни и животински видове на нашата планета. Горите в Нова Зеландия са изключително разнообразни - от субтропични на север с избуяли папрати и палми до заснежените алпийски гори на юг. Дърветата не изгубват листата си през зимата, а остават зелени през цялата година. Само тук може да се види и птицата Киви.

Държавно устройство: Нова Зеландия е открита през 1642 г. от холандския мореплавател Абел Тасман, но едва през 1769 г. за пръв път на нейна земя стъпва английския мореплавател Джеймс Кук. В момента тя е част от Британската общност. Нова Зеландия е монархия начело с кралицата Елизабет II, представена от генерал-губернатор, назначаван за пет години. Законодателната власт се осъществява от еднокамарен Парламент, имащ 120 депутати. Начело на Праветелството е министър-председателя.

География: Нова Зеландия е островна държава в югозападната част на Тихия океан. Състои се от две основни части наричани Северен остров и Южен остров, както и от множество по-малки острови, остров Стюарт и островите Чатъм. Нова Зеландия също така включва и Острови Кук, Ниуе и Токелау. Нова Зеландия се отличава с географската си изолация. Намира се на около 2 000 км от югоизточната част на Австралия в Тасманийско море. Най-близките й съседи на север са Нова Каледония, Фиджи и Тонга. Поради дългогодишната си изолация Нова Зеландия притежава отличителна фауна, където най – интересни и разнообразни са птиците. Някои от тях са били унищожени след пристигането на хората, които донесли различни бозайници със себе си.

Климат - Тъй като Нова Зеландия се намира в южното полукълбо, средната температура става все по-ниска докато пътувате на юг. Северната част на Нова Зеландия е субтропична, а южната – умерена. Най-топлите месеци са декември, януари и февруари, и най-студените юни, юли и август. През лятото средната максимална температура варира между 20 и 30ºС, а през зимата – между 10 и 15ºС. Докато северното крайбрежие има климат, който наподобява на този по Средиземноморието, то по-хладния Южен остров, особено през лятото и във вътрешните алпийски райони може да бъде доста студен.
В южните части на страната, особено ако сте далеч от океана, температурите лесно могат да паднат до -10 градуса през юли и август. Тъй като, обаче, по-голямата част от страната се намира близо до брега, температурите са по-меки и приятни. Островът се радва на цялостно мек климат с обилни валежи и изобилие от слънчева светлина.

Население: Нова Зеландия е сравнително рядко населена – едва 4,47 милиона души. По-голямата част от населението на Нова Зеландия е от европейски произход, местните маори са най – голямата малцинствена група. Азиатци и полинезийците също са значителни малцинствени групи, особено в градските райони. Най-често говорим език е английски. Интeресът към културата и обичаите на най-старите обитатели на тези земи, маорите, привлича голям брой туристи, които се запознават с традиционните изкуства на маорите като дърворезбоване, тъкане, татуиране. Досегът до жителите на Нова Зеландия оставя у всеки посетител на тази уникална страна чувството, че в тяхно лице е открил едни искрени, усмихнати и приятелски настроени хора.

Религия:
  • християни - 45,6%;
  • индуисти - 2,1%;
  • будисти - 1,4%;
  • мюсюлмани - 1,1%;
  • атеисти - 42,4%
  • други - 7,4%.
 
Градовете на Нова Зеландия:  градовете на Нова Зеландия са живописно разположени около брега. Те са атрактивно място както за живеене, така и за почивка, тъй като са изградени сравнително наскоро и по тази причина имат доста по-добро градоустройство в сравнение със старите многовековни градски центрове на Европа. Съответно, градовете са добре организирани и поделени на централна част и жилищни райони, като съответно разполагат с наистина обширни паркове и други по-малки зелени пространства. Окланд е най-големият град в страната, като съответно има население от около 1,5 милиона души или една трета от населението на Нова Зеландия. Уелингтън е столицата на островната държава, а Крайстчърч е най-големият град на Южния остров с около 350 000 души.

Кухнята: тъй като се намира сред водите на Тихия океан, кухнята на Нова Зеландия е под силното влияние от океана. Това означава, че основната част от местните ястия съдържат морски дарове.Освен това, важно място заема овчето месо, както и млечните продукти от овче мляко, тъй като страната е силно повлияна в това отношение от Великобритания, и по-специално – от Шотландия. Консумират се много пресни плодове и зеленчуци, което се дължи на мекото, но слънчево и влажно време. Условията тук позволява да се отглеждат наистина всякакъв тип плодове и зеленчуци.