Вашата оценка 5.00 от 15 гласа

Екскурзии и почивки до Мексико

Полезна информация за Мексико

Официален език: испански
Часово време: UTC -8 до -6
Валута: (MXN) мексиканско песо
Столица: Мексико сити
Големи градове: Мексико сити, Гуадалахара, Пуебла
Територия: 1 972 550 км²
Население: 103 088 021 души
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:

Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de México
Телефон: +52 55 5596 3283  + 5255 5596 3295
Факс: + 5255 5596/108
Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199  (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)
Работно време: По – Пт, 08.30 - 16.30 ч.
Консулска служба: По - Пт, 08:30-16:30 ч.
Информация по консулски въпроси по тел.:+52 55 5596 3295, По - Пт, 09.00 - 15.00 ч.
E-mail: Embassy.Mexico@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico


Посолство в България:

Мексико няма посолство в Република България. Акредитирано в Република България е посолството на Мексиканските съединени щати в Унгария.

Посолство на Съединените мексикански щати в Унгария

Канцелария:1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58
Тел.: +36 1 3260447, +36 1 3260486, +36 1 3260676, +36 1 3260677
Факс: +36 1 3260485
Работно време: 08:30 - 17:00 ч.
Консулска секция: Тел.: +36 1 3260389
Работно време: 09:30 - 15:00 ч.
E-mail: embamexhu@t-online.hu
Website: www.embamex.sre.gob.mx/hungria/

Почетен консул на Мексико в България

Г-н Пенчо РАЛЧЕВ

Канцелария: 1000 София, бул. „Патриарх Евтимий” № 21, вх. Б, ет. 2

Тел./факс: +359 2 989 47 96

GSM: +359 888 220 050

E-mail: pencho.ralchev@bol.bg

 


Визов режим:

Документ за пътуване е паспорт, който е валиден минимум шест месеца  след последния ден на престой в страната. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти. Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни.


Митнически изисквания:

Забранен е вносът на млечни и месни произведения.
Допуска се внос до две бутилки алкохол на човек.
Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране, до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в евро или мексиканско песо.
Чужденците са длъжни да пазят миграционната форма, попълнена при влизане в страната и да я предоставят на излизане. За загубена миграционна форма се заплаща глоба.
Българските граждани, желаещи да получат информация за позволените за внос с нестопанска цел в страната земеделски и хранителни продукти, животни и други, могат да свалят безплатното мобилно приложение на Националната служба за здраве, безопасност и качество на хранителните продукти на Мексико „QUE T TRAES“  - https://www.gob.mx/senasica/articulos/descarga-que-t-traes. Приложението е достъпно на испански и на английски език за операционна система Android.
Препоръчваме   на   българските   граждани   при   влизане   в   страната,   особено   през сухопътните граници на Мексико, да проверяват дали в паспорта им служителят на гранична   полиция   е   положил   печат   за   влизане   в   страната.   Граждани,   в   чиито паспорти не е положен този печат, подлежат на глоба.


Питейна вода:

Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.


Информация Страна на маите, мариачите и митовете!
Мексико е свят, в който всяко дихание е история, а бляскавите и модерни курорти съжителстват с руините на изчезнали цивилизации и отдавна изчезнали градове. Тук магията просто се случва…

 
География : Мексико се намира в южната част на континента Северна Америка. Мексико е най- северната и трета по големина държава в Латинска Америка. Мексико има площ 1 972 550 км², което поставя страната на 14-то място в света по този показател. Тази територия включва около 6 000 км² острови в Тихия океан (включително отдалеченият остров Гуадалупе и островите Ревиляхихедо), Мексиканския залив, Карибско море и Калифорнийския залив. Общата дължина на бреговата линия е 9 330 км. Територията на Мексико се пресича от северозапад на югоизток от две успоредни планински вериги, Източна Сиера Мадре и Западна Сиера Мадре, част от преминаващата през цяла Северна Америка планинска система на Кордилерите. В южната част на страната от запад на изток преминава веригата, известна като Трансмексикански вулканичен пояс или Сиера Невада. Четвърта голяма планинска верига, Южна Сиера Мадре, е разположена край югозападното крайбрежие от Мичоакан до Оахака. Ландшафтът е разнообразен, с високи скалисти планини, ниски прибрежни равнини, високи плата и пустини, но почти половината от територията е с надморска височина над 1 600 м, главно в Централно и Северно Мексико. Най- голямата река е Рио Гранде по границата със САЩ.

Климат:  Мексико се простира от двете страни на Северната тропична окръжност, но планинският релеф отслабва горещината и създава великолепно разнообразие на природата. В тази страна могат да се срещнат почти всички климатични пояси, съществуващи на земното кълбо, без екваториалния. Въпреки че се чувства морско влияние, голяма част от страната е изключително суха, особено северните райони. Територията на Мексико се разделя приблизително по паралела на 24° северна ширина на две основни климатични зони: на юг – влажна субекваториална, с постоянни високи температури, а на север – суха тропична с по-хладна зима. Температурите са високи през цялата година, като разликата между средната зимна и средната лятна стойност е едва 5 °C.  През лятото и есента през голяма част от крайбрежните райони преминават силни тропически бури.  Много от големите мексикански градове са разположени в долини в централната част на страната, които имат надморска височина над 2 000 м. На нея се дължи относително умереният им климат със средни годишни температури около 16-18 °C и прохладни нощи през цялата година. Много части на Мексико, особено на север, имат сух климат с нередовни валежи. В много градове на север, като Монтерей, Ермосильо и Мехикали, температурите надхвърлят 40°C, а в пустинята Сонора – и 50°C.


Население и език:  Населението на Мексико е около 103 000 000. Страната е втора по население в Северна Америка след САЩ. Населението е с разнороден произход, но преобладаващата част се състои от потомци на на местните индианци, които се смесили с пристигналите от Европа испанци. Днес културата и кухнята на Мексико са изключителни. Вървейки по улиците на всеки един мексикански град ще почувствате атмосфера подобна на тази в испанската провинция Андалусия. Не само заради огнените залези, но и заради темперамента на местните жители.
Население: 111 млн. души (2009г.). Извън страната живеят над 12 млн. мексиканци (основно в САЩ).Официален език: испански език.


Празници:
1 януари -Нова година
5 февруари -Ден на Конституцията
1 май -Ден на труда
16 септември - Ден на независимостта – от Испания, 1810 г.
20 ноември - Ден на мексиканската революция – срещу диктатора Диас, 1910 г.
1 декември -чества се смяната на властта при избирането на всеки нов президент, т.е. през 6 г.
25 декември -Коледа.

Кухня:  Мексиканската кухня е добре позната на цял свят със своята оригиналност и характерна пикантност. Храната е обилна, пикантна и поднесена с многобройни сосове и добавки. Напитките са изобилни, като основно се предлагат
различни видове натурални сокове и пресни сокове от местните плодове – манго, банани, дини, пъпеши, портокали и други. Всеки окръг има свой специфичен вкус, пък било то и на едно и също ястие. Националната кухня се дели на региони и три продукта диктуват нейния облик - фасулът, царевицата и чушките, особено лютите чушки – чили. Всеки щат на Мексиканската Република използва свои рецепти за типичните ястия и макар храните да са удивително близки, всеки щат носи уникалност, която превръща дадената рецепта в традиция. Основното в менюто на мексиканците са царевица, боб и люти чушки, смесени с месо, риба, зелунчуци и подправки. Но най-популярните навсякъде в страната са т.нар. "тортиляс" - царевични питки, които в повечето случаи заместват хляба. От тортиляс се приготвят различни, завити с пълнеж ястия: бурито, чимичанги и енчилада. Те се поднасят към салати от плодове и зеленчуци, най-характерен от които е гуакамоле. Най-важните и често използвани подправки в мексиканската кухня са чили на прах, кимион, риган, кантарион, канела и какао. Много мексикански ястия съдържат чесън и кромид лук. Мексиканците имат агресивна кухня - и като вкусове, и особено като цветове. Тук се сблъскват толкова много кулинарни философии: тези на ацтеки и испанци, араби и индийци. Мексиканската кухня се ражда след интегрирането на културите на Испания и на местните жители след инвазията на конкистадорите и колонизирането на Новия свят. Французите също имат своя принос в мексиканската кухня – сладките хлебчета и т. нар. болило. Освен богатството от аромати и подправки, човек може да опита и нещо по-екзотично: месо от игуана, насекоми, гърмяща змия, еленско и маймунско месо.Сувенири и подаръци:  Разгледайте традиционното изкуство, местните пазари и опитайте мексиканското кафе и шоколад. Едни от най- известните марки текила са "Jose Cuervo" и "Sauza". Таско се слави с оригиналните накити от сребро с високо качество, плетени кошове и рисувани дървени фигурки на животни. Мерида – с блузи, украшения, хамаци от всички цветове и размери.