Вашата оценка 4.33 от 3 гласа

Екскурзии и почивки до Мароко

Полезна информация за Мароко

Официален език: арабски
Часово време: UTC +0
Валута: Марокански дирхам- MAD
Столица: Рабат
Големи градове: Рабат, Казабланка, Фес, Маракеш, Агадир, Танжер, Мекнес
Територия: 710 850 km2
Население: 37 112 080
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:

Посолство на Република България в Кралство Мароко
Адрес: Royaume du Maroc, Rabat - 10 000, 4, Avenue Ahmed El Yazidi (ex av. Meknes)
Тел.: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82
Факс: +212 537 76 32 01
Дежурен телефон в извънработно време: +212 661 230 656
Работно време: 08.30 - 16.30 ч.
Работно време на консулската служба с граждани: 10.00 - 13.00 ч.
E-mail:bgconsul.rabat@gmail.com
E-mail:bulemrab@gmail.com
Website: www.mfa.bg/embassies/morocco

Български почетни консули в Мароко
Али Шрайби (
Ali Chraibi)
гр. Маракеш
Адрес: 424, Sidi Ghanem, Marrakech, Royaume du Maroc
Tel.:(+212) 6 68 12 2008
Fax : (+212) 5 22 52 37 07
e-mail: achraibi.consulbg@gmail.com
Web site://www.consulathonorairebulgarie.org/index.html

Хасан Сентиси Eл Идриси (Hassan Sentissi El Idrissi)
гр. Казабланка
Адрес: 52, Angle Bd. Zarktouni and Tlinville, 7-èmeétage, Casablanca, Royaume du Maroc
Тел.: +212 22 29 86 55; +212 22 29 84 12; +212 22 29 82 35
Факс: +212 22 29 82 48
Е-mail: president@copelit.net
Website: www.radioholding.com


Посолство в България:

Посолство на Кралство Мароко в София
Адрес: 1421 София, ул. “Червена стена” № 1
Телефон: +359 2 865 1126, +359 2 865 1137
Факс: +359 2 865 4811
Работно време: 09.00 - 15.00 ч.
E-mail: ambmarsofia@mbox.contact.bg


Почетен консул на Мароко в България
Светослав Глосов

4000 Пловдив, ул. „Тодор Хрулев” № 7
Тел.: +359 32 62 46 64
GSM: +359 888 354 828
E-mail: glossov@biad-s.com


Визов режим: Влизането и пребиваването на български граждани на територията на Кралство Мароко с цел туризъм, делово и частно посещение е безвизово за престой до три месеца. За целта е необходимо българският гражданин да разполага с паспорт, чиято валидност най-малкото съвпада с периода на планирания престой в страната. Препоръчително е паспортът да разполага с две празни страници. Посолството настоятелно препоръчва, посещаващите Мароко български граждани да разполагат с паспорти, с минимална валидност между три и шест месеца след датата на влизане в страната. При желание, тримесечният срок на престой в страната може да бъде продължен, най-много с три месеца, като преди неговото изтичане е задължително да се направят постъпки пред мароканските миграционни власти.
Митнически изисквания:

Разрешен е внос на чужда валута и платежни средства без ограничение, но при внос на чужда валута на стойност равна или по-голяма от 100 000 дирхама съществува задължение за деклариране на тази сума пред митническите власти при влизане в страната. Декларацията следва да се представи на излизане от страната с оглед изнасянето на непохарчените средства. При покупка на местна валута трябва да се запази бордерото, тъй като то се изисква от финансовите институти (банки, обменни бюра) при обратна обмяна на непохарчените марокански дирхами, както и при износа на валутата.
Забранен е внос и износ на местна валута в размер над 2000 дирхама.
По отношение на чужденците с разрешен продължителен или постоянен престой в страната се прилага различен валутен режим, от този за краткосрочно пребиваващите.


Здравни изисквания:

Мароко разполага с необходимите материална база и високо квалифицирани местни и чуждестранни кадри в сферата на здравеопазването.Националната здравно-осигурителна система, особено за заетите граждани, е на много добро равнище. Ваксинациите при влизане в Мароко не са задължителни, но е необходимо да се вземат предпазни мерки срещу хепатит А и Б и коремен тиф. При пътуване до страната посолството препоръчва освен здравната застраховка да бъде направена застраховка за пътен инцидент и смърт, които да включват изрично Мароко.


Електро захранване: 220 V. 50 Hz
Питейна вода: Препоръчително е да се използва бутилирана минерална вода.
Безопасност:

За предпочитане е, както навсякъде по света, да не се осъществяват разходки нощем или денем в крайни или по-бедни квартали, или да се излиза в околностите на населените места „на природа” без придружители.Желателно е жените да не се разхождат вечер сами, дори и по централните улици на големите градове, окичени с бижута и с ръчни чанти. Не се препоръчва чужденци да ползват градски транспорт, в който, по правило, намират препитание ловки джебчии. За предпочитане е ползване на таксиметрови услуги. По време на екскурзии е необходимо чужденците да са точно осведомени за особеностите на своя маршрут и да се доверяват в туристическите обекти само на официални екскурзоводи, които могат да бъдат наети в Националните туристически бюра. Препоръчително е при всички обстоятелства да се възприеме прилично и дискретно поведение, и да се отнасяме с уважение на мюсюлмански култови места. Категорично е забранено на не-мюсюлмани да влизат в мюсюлманските култови места, с изключение в тези, които са обявени, че имат туристически характер. 
Препоръки за жените : да се обличат по начин, който не накърнява местните традиции. На плажа да бъдат облечени с цял бански костюм. В разговори да се избягват чувствителни теми от политическо и религиозно естество. Да се избягва употребата на алкохол на публични места. По време на месеца на Рамадан не е разрешена продажбата и употребата на алкохол на обществени места. Вносът на порнографски материали е забранен.


Информация Всеки като малък е слушал приказките на Шехерезада, които пренасят в далечни времена и места, сред които най-силно те докосва арабската пустиня и ориенталската култура, която привлича с това, че е толкова различна. Едно от приказните места, които несъмнено завладяват ума и сърцето е разположено в Северната част на Африка  и това е Мароко. Прекрасни плажове, топъл климат, пустиня с "огнени пейзажи", разкриващи се при залязващото слънце, градове, които са като картина.

География:
Мароко заема площ от 446 550 кв.км. и се намира в северозападните части на континента Африка. На север има излаз на Средиземно море и на прохода Гибралтар, който разделя Мароко от Иберийския полуостров Малко известен факт е, че на северното крайбрежие на Африка има два полуострова, които са собственост на Испания – това са Малиля и Сеута. Те са част от Испания и Европейския съюз. Тези места са много строго охранявани, тъй като се използват с цел нелегална емиграция от граждани на Мароко и други африкански страни. На запад Мароко има широк излаз на Атлантическия океан. На около 100 км от бреговете на му се намират испанските Канарски острови. На юг Мароко граничи със Западна Сахара, а на изток – с Алжир. Мароко се простира от 27 до 35° северна географска ширина и между 1 и 13° западна дължина. Географското положение на страната е благоприятно за развитие на туризма, тъй като не само има добър климат, но и се намира съвсем близо до Европа.

В транспортно отношение страната също е на много стратегическо място, защото именно тук при прохода Гибралтар е единствената връзка на Средиземно море с Атлантическия океан.

Климат:
Мароко има субтропичен и тропичен климатичен пояс. В северната част на страната, откъм Средиземно море, климата е субтропичен, средната температура през лятото е около + 24-28 С (понякога достига + 30-35 С), а през зимата зимата + 10-12 С. На юг климатът става все по-континентален, с горещи през лятото (над 37 ° С), през зимата (до + 5 ° С), дневната температурна разлика достига 20 градуса.


Население и език:
Днес в Мароко преобладават арабите, но страната в миналото е населена с бербери, които представляват около 40% от жителите. Част от населението на юг е чернокожо, робството дълго време е съществувало в областите на оазисите. Има голяма еврейска общност, пуснала корени преди 2000 г., която масово емигрира към Израел и Франция при независимостта на Мароко.


Празници:
1 януари - Нова Година
11 януари - Ден на независимосттa
10 март - Рожден ден на пророка,
1 май  -Ден на труда
30 юли - Ден на монархията
20 август -Ден на революцията
21 август - Рожден ден на Мохамед VI, Рамазан байрам, Курбан байрам,
18 декември - Ислямска Нова Година


Кухня:

Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво да предложи дори на най-претенциозните вкусове. Продуктите, които се използват в готвенето, най-често са произведени в самата страна, особено многобройните плодове и зеленчуци. От месата се консумират предимно пиле, телешко и агнешко, логично на основната религия - свинското отсъства. Много важни за кухнята и за уникалния вкус на ястията са лимоните, фурмите, маслините, бадемите и смокините. Подправките са на почит и придават неповторим аромат на мароканските изкушения. Едни от най-типичните са шафран, канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума. В Мароко е възприето храната да се яде с ръце, а за вилица да се използва парче хляб. В случаи, когато все пак е необходим прибор, се използва дървена лъжица. В Мароко закуската често започва с марокански палачинки - багрер или мекици - мземен. Приготвят се с бяло брашно и грис. Палачинките са по-малки и по-плътни от познатите у нас и традиционно се хапват с мед и масло. Основно национално ястие е тажинът. Името му идва от съда, в който се приготвя – тип гювеч с плоско дъно и конусовиден капак. Обикновено се приготвя с месо, най- често телешко и агнешко, зеленчуци, маслини, фурми и много подправки. Вид тажин е мрузията - агнешко с мед и подправки. Това е един от най-популярните и апетитни специалитети в Мароко и се приготвя на Празника на жертвоприношението /сходен на Курбан-байрям в Турция/,
когато се коли агне. Много характерен за страните от Магреба (Мароко, Алжир и Тунис) е кускусът. По традиция кускусът се приготвя в петък и в края на свещения месец Рамадан, както и при празнуване на новородено и сватба. Когато жените приготвят кускус, те трябва да се помолят, да говорят за религия и просперитет, да са изпълнени с положителни мисли. Разновидностите на кускуса са много и едни от най- интересните са съчетаването на сладко и солено – например кускус с месо, захаросан лук, леблебия, телешко или пилешко. Най-често се приготвя кускус със седем вида зеленчуци и месо.


Държавно устройство на Мароко:
Конституционна монархия. Държавен глава на Мароко от 1999 година е крал Мохамед VI, който е от династията на Алауитите. За разлика от европейските монарси мароканският крал има правомощия да назначава правителството и да разпуска парламента. Изпълнителната власт в Мароко се осъществява от правителство, начело с министър-председател. Законодателната власт се осъществява от двукамерен парламент. Палатата на представителите (долната камара) се състои от 325 народни представители, избирани за срок от 5 години и Палатата на съветниците (горната камара) – 270 члена, избирани за срок от 9 години.