Вашата оценка 5.00 от 22 гласа

Екскурзии и почивки до Куба

Полезна информация за Куба

Официален език: испански
Часово време: UTC -5
Валута: CUC -кубинско конвертируемо песо CUP - национално песо
Столица: Хавана
Големи градове: Хавана, Сантяго де Куба, Санта Клара
Територия: 100 860 кв.км
Население: 11 167 325 души
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:
Посолство на Република България в Хавана, Република Куба
Адрес: 5-taavenida№ 6407, esquinaa66, Miramar, Playa, CiudaddeLaHabana
Телефон: +53 7204 67 68 и +53 7204 67 59
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30 - 17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 09.30 - 12.30
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba
Посолство в България:

Посолството на Република Куба в София
Адрес: гр. София 1113, ул. „Константин Щъркелов” 1
Телефон: +359 2 872 09 96; +359 2 872 20 14
Факс: +359 2 872 04 60
Консулска служба: Вт и Чт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: secretaria@embacuba-bg.com
protocolo@embacuba-bg.com

 


Визов режим:

Българските граждани трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, която могат да си набавят от туроператорите при закупуването на туристически пакет. Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати. Куба не признава двойното гражданство. Български граждани, имащи и кубинско гражданство, следва да влизат в Куба с кубинския си паспорт. Те трябва да покажат валиден български паспорт, за да напуснат Куба. Българи, които са родени в Куба и нямат кубински паспорт, могат да имат проблеми при влизане и напускане на Куба, поради което следва да проверят в кубинското посолство в София, доколко отговарят на кубинските емиграционни разпоредби.


Митнически изисквания:

В Куба е забранен вносът на наркотици, оръжияи експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, забранени животински и растителни видове, лесно развалящи се храни, радиопредавателни станции, дронове, безжични микрофони, радио и TV-предаватели, ако са различни от домакинските, системи за данни (Router, switches, etc), GPS-апарати, сателитни антени и приематели, климатици и всякакви малки електрически уреди, които имат значителен разход на електрическа енергия. Подобни предмети се конфискуват, без компенсиране. Митническите власти могат да конфискуват всичко, което сметнат, че не е за лична употреба при едно туристическо пътуване. Те могат да приложат също така високи митнически тарифи за пътници, чийто багаж надвишава 30 кг или за лица, които носят повече от 10 кг лекарства. Лекарствата следва да са поставени в отделна торбичка и най-отгоре върху останалия багаж. От Куба могатда бъдат изнесени до 50 броя пури без документ за произхода им. При по-голямо количество, трябва да се декларират пред компетентните митнически власти,като се представи сертификат за произход, в противен случай куфарът може да бъде задържан, а пурите конфискувани.  
Цигари: можете да изнесете 20 броя пури без документ. Ако количеството надвишава 20, трябва да имате свидетелство от магазина за закупуването им. Общата сума не трябва да превишава 2000.00 СUС.
Ром: без ограничение. 
Кафе: без ограничение.
Закупени в Куба произведения на изкуството, стари книги и мебели, включително скулптури и картини, следва да се придружават от експортно разрешение, обикновено издавано от държавните галерии.


Питейна вода: Препоръчва се използването на минерална или изворна вода.
Информация Куба е седмият по големина остров в света и най-големият от Антилските острови. Бреговете на дългия и тесен остров се къпят в Карибско море и Атлантическия океан, а формата му напомня гигантски крокодил излегнал се на входа на Мексиканския залив. Релефът на крайбрежието е разнороден: стръмни скали, коралови рифове, бял, жълт и черен пясък. Богатството на природата е неописуемо. Въпреки субтропичния си климат, тук няма отровни и опасни за живота на човека животни. Подводният свят е изключително разнообразен – сред ярките корали живеят около 900 вида риби. В Куба слънцето грее 330 дни в годината, а температурата е почти еднаква – 25-28 ° С. Тук няма значение дали е зима или лято. По-важно е дали сезонът е сух или влажен. Островът поразява със своята многоликост, той е истинска съкровищница на колониалната архитектура, която присъства с цялото си великолепие в големите градове като Хавана, Тринидад, Сантяго Де Куба.

География: Република Куба е 1260 км дълга и 191 км широка в (най-широката си част) едноименен остров, разположен в посока запад-изток. На север протокът Флорида отделя Куба от САЩ, а на изток Наветреният проток я разделя от остров Хаити. Най-близкият и южен съсед е остров Ямайка. Дългата брегова линия на остров Куба е разчленена от стотици естествени заливи, рифове и полуострови. Релефът на Куба е предимно равнинен. Планините и възвишенията заемат около 1/4 от площта и Сиера Маестра е основната планинска верига, минаваща през Карибите и пресичаща остров Куба в югоизточната част. Тук се извисява най-високият връх Туркино (2005 м).

Климат : Куба има топъл тропичен океански климат. Температурите са високи през цялата година, а валежите са съсредоточени през лятното полугодие в периода май – октомври. През най-дъждовните месеци валежите достигат до 150 – 200мм. Лятото е горещо и влажно с температури около 30 – 31°C, а зимата е малко по-суха, много слънчева и не чак толкова гореща. През януари дневните температури са около 24°C. Може би климатът на Куба щеше да бъде идеален ако този райски остров не се оказваше често на пътя на ураганите. Сезонът на тропическите бури съвпада с дъждовния сезон и трае като цяло от май до октомври. Когато температурата на Атлантическия океан в тази част на света достигне 30 и повече градуса натрупаната енергия буквално изригва под формата на урагани. По тази причина активният туристически сезон на Острова на свободата е зимата. Тогава не само, че ще можете да избягате от снежната прегръдка, която обхваща голяма част от северното полукълбо, но дори трябва да внимавате с тропическите слънчеви лъчи и непременно да използвате слънцезащитни кремове.

Население и език: Населението на Куба е 11 451 652 души. Тя е на 73 място в света по население. Гъстотата на населението е 102 д/km2 . По данни от 2002 г. ръстовият състав на населението е бели - 7 271 926 (65.06%), мулати - 2 658 675 (24.86%) , негри - 1 126 894 (10.08%) , азиатци - 112 268 (1.02%) . Около 20 % от населението на Куба - почти 3 милиона, живее в столицата Хавана. Език: испански език – официален , най–разпространен – английски език.

Кухня:   Във вкусовете на кубинските ястия има влияние от африканската, испанската и азиатската кухня, което я прави още по-колоритна . Едни от най-използваните суровини са ориз и царевица. Често в традиционните им гозби присъстват телешко, конско месо, фасул. Похапват и кимбомбо, няме и дюка, тези три култури са всъщност кореноплодни и не особено познати в европейките кухни, но много използвани и обичани в Куба. Задължителното, което трябва да присъства на традиционна кубинска вечеря е ястието с фасул, ориз и някакъв вид месо. Често пъти се приготвят и гозби с нахут и грах. Манджа, която е типична за кубинската кухня включва ориз, яйца и няколко банана. Свареният ориз е подправен с пържените парчета банан, а отгоре се слагат има пържени яйца. Пикадийо представлява смес от кайма най-често свинска и телешка, в която са добавени зеленчуци и домати. Бананите в Куба са на почит и доста често се използват, дори има специален вид банани, които не се ядат сурови, а само приготвени като тостонес. Представлява пържени зелени банани по специална технология– изпържват се добре, а после се намачкват, след това отново ги пържат и сервират. Подправките, които използват най-много са чесън и лук, черен и червен пипер, кимион, магданоз и риган. Храната винаги се сервира гореща с чаша бира или някакъв алкохолен коктейл

Религия: Основната религия на Куба е католицизмът, въпреки че е била променена чрез различни вярвания. Сред водещите влияния е Сантериа, смесица от християнско- западна африкански йоруба и римокатолическо християнство. Други религии включват Пало Монте и Абакуа, които са вкоренени в африканските традиции. Има и хиляди свидетели на Йехова. Еврейските кубинци са живели на острова в продължение на векове. Мюсюлманско малцинство, което наброява около 0,1% от населението, живее в Карибския остров.