Вашата оценка 4.83 от 17 гласа

Екскурзии и почивки до Египет

Полезна информация за Египет

Официален език: арабски
Часово време: UTC +1
Валута: (EGP) египетска лира
Столица: Кайро
Големи градове: Кайро,  Александрия, Гиза, Луксор
Територия: 1 010 407 km²
Население: 100 075 480
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:

Посолство на Република България в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Консулска служба  
Визови дни: Неделя и Сряда от 09.30 до 12.30
Консулски дни: Понеделник и Четвъртък от 09.30 до 11.30
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bgConsular.Cairo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

 


Посолство в България:
Посолство на Арабска република Египет в София
Адрес: 1000 София, ул. „6-ти септември” № 5
Тел.: +359 2 988 1509, +2 987 0215, +2 987 6468
Факс: +359 2 980 1263
Работно време: 09:00 - 16:00 ч.
Консулска секция: 10:00 - 11.00 ч.; 14:00 - 15.00 ч.
E-mail: egembsof@spnet.net
Визов режим:

При пътуване за Арабска република Египет е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната.
Съществуващият визов режим с Египет, изисква от всички носители на български паспорти, в това число и носителите на дипломатически и служебни паспорти, наличието на египетска входна виза преди влизане в Египет. Носителите на обикновени паспорти също следва да имат положени визи, но за тях се допуска получаването на входна /само туристическа/ виза и то само на египетските летища, не на сухопътни граници. Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или друго дипломатическо или консулско представителство на Арабска република Египет в чужбина. Визите са три вида: туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни. Визи с цел туризъм и престой до 30 дни биха могли да бъдат получени също на ГКПП на международните летища – стикерите са продават в банкови офиси, намиращи се в транзитната зона преди паспортния контрол. Цената на визовия стикер, закупен на ГКПП, е 25 щатски долара, като заплащането на същия може да бъде осъществено с кредитна карта или в брой в твърда валута. Специално внимание следва да проявяват притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Между България и Египет няма подписана спогодба за освобождаването на дипломатическите и специални паспорти от визи.  Носителите на дипломатически паспорти задължително трябва да се снабдят предварително  с египетска входна виза от посолството на Египет в София или други египетски дипломатически представителства в чужбина, независимо дали пътуват в лично или служебно качество.
За удължаване на престой в Египет, преди изтичането на валидността на туристическа или входна виза, българските граждани следва да направят постъпки в отдел „Паспорти, визови въпроси и емиграция” на МВР („Ал Мугаммаа“) на Арабска република Египет и срещу заплащане на съответните такси могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.

Внимание! В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.


Митнически изисквания:

Разрешен внос:
• 200 къса цигари
• 25 пури
• 200 грама тютюн
• 2 литра алкохол
• парфюми за лична употреба

Забранен внос: наркотици, огнестрелно оръжие, памук

Ограничен внос: парични знаци, чекове, кредитни карти и злато, чиято стойност надвишава 500.00(петстотин) египетски лири (към днешна дата, около 60-65 евро), следва да бъдат декларирани при пристигане в АР Египет.

Разрешен износ: всичко, което не е забранено или ограничено от закона

Забранен износ:
• незаконни упойващи вещества
• оръжие и амуниции
• бързо разваляща се храна
• живи животни
• корали и черупки на миди

Ограничен износ: антични предмети и ценни произведения на изкуството по-стари от 100 години –необходимо е разрешение от съответните египетски власти


 
Електро захранване: 220 V
Питейна вода: Препоръчително за посетителите на Египет да се придържат към бутилираната вода, или да я пият преварена и филтрирана. Избягвайте питиета с лед.
 
Безопасност: Инцидентите на насилствени престъпления в Египет са редки, а страната като цяло е много безопасна.
 
Информация Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове. Египет разкрива изследователя във всички нас чрез покритите с пясък гробници, изящните пирамиди и извисяващите се храмове на велики фараони. Посетете Долината на царете в Луксор, където е открита гробницата на Тутанкамон, и вижте блестящите находки в Египетския музей в Кайро. Отидете в пустинята, за да откриете следите от римски търговски пътища. Никога не се знае - може да се натъкнете без да искае на още една находка, защото точно по този начин са направени много предишни открития. Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.


География : Египет е разположен в североизточната част на Африка. Заема територия от 1 001 450 кв.км. Има население от 78 887 007 души. На запад Египет граничи с Либия, на юг със Судан и на североизток с Израел. На север Египет има излаз на Средиземно море, а на изток – Червено море. По-голямата част от територията на Египет е заета от пустинята Сахара. Единствено северния бряг и делтата на река Нил са покрити от плодородни равнини. По-голямата част от Египет има равнинен релеф и единствените планини са разположени на източния бряг. Най-високият връх в страната е Джебел Катерина, висок 2637м, разположен в южната част Синайския полуостров. Най-ниското място в страната е депресията Катара в северозападната част на страната. Товя място се намира на 133м под морското равнище.


Климат: Тропичен, сух климат. Единствено северният бряг има субтропичен средиземноморски климат. Кайро се радва на топъл, субтропичен климат с високи температури през цялата година. Най-студените месеци в годината са декември (19 °C) и януари (18°C). През другите месеци в годината е по-топло от 20 °C. Основната част от валежите падат от декември до март. Валежите през юни, юли, август и септември са изключително малко вероятни. Дневните летни температури са изключително високи, особено между май и септември. Средните дневни температури през юни и юли са 34 °C, но лесно могат да достигнат 40 – 45 °C. Заради сухия климат, разликите между дневни и нощни температури са значителни – между 10 и 15 °C.

Население: Към момента населението на Египет към момента превишава 65 млн. души, като ежегодно нараства с 1.3 млн. В Кайро в момента живеят около 17 млн. души, което е съизмеримо с населението на цялата страна през 50-те години на 20 век. Арабизираните потомци на древните египтяни са 99% от населението. Към етническите малцинства се отнасят нубийците, бедуините и други племена. 80% от населението са фелахи.

Език:
Официалният език на днешен Египет е арабският, а национален е египетският арабски, който замества египетския и произлизащия от него коптски език като ежедневен език след завладяването на Египет от  арабските мюсюлмани. Коптският език все още се използва за литургиите в копската църква. Цифрите се пишат и четат от ляво на дясно.


Религия: – 90% мюсюлмани и под 10% – копти, изповядващи християнството.


Празници:
7 януари - Коптска Коледа.
9 март - Рожден ден на пророка Мохамед.
25 април - Ден на освобождението на Синайския полуостров, Коптски Великден.
1 май -Ден на труда.
23 юли - Национален празник.
11 септември -Коптска Нова Година, Рамазан Байрам
6 октомври (Ден на армията), Курбан Байрам,
18 декемри (Ислямска Нова Година).


Кухня: Класическата египетска закуска се състои от две основни ястия: фул и фалафели (или таамея). Фул – е ястие от варени бобови в леко кисел сос, с подправки и билки, понякога с добавяне на ситно нарязани зеленчуци. Фалафелите са вегитариански кюфтенца от нахут. Като допълнение към това се поднася чинийка с таханов сос, в който по време на храненето трябва да се топи хляба- ейш, салата от пресни зеленчуци, салата със сирене с зеленчуци. Пие се студен чай- каркаде, известен и с другото си име- Фараонски чай. През работните дни египтяните не се хранят обилно. Най- популярното обедно блюдо е кошар - варен боб, фасул, леща и други зърнени култури, смесени с пържен лук. Всичко това се залива с лютива течност. Ако разполагате с време то може да похапнете рибен тагин (коктейл от морски продукти,запечени в гювече).


Сувенири и подаръци: Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки.