Вашата оценка 4.76 от 54 гласа

Екскурзии и почивки до Австралия

Полезна информация за Австралия

Официален език: английски
Часово време: UTC +10
Валута: AUD
Столица: Канбера
Големи градове: Мелбърн, Сидни, Бризбейн, Пърт и др.
Територия: 7 692 024 km²
Население: 25 790 923
В случай на необходимост, потърсете българското посолство:
Посолство на Република България в Австралия
Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra,Australia
Телефон:+612 62869700
Факс:+612 62869600
Телефон за спешни случаи:+614 38 005 187
Работно време на посолството: 09:00 - 17:30 ч.
Приемно време на консулска служба: 09.30 - 12.30 ч.
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg
Уебсайт: www.mfa.bg/embassies/australia/
 
 
Посолство в България:

Почетен консул на Австралия в България

Г-жа Индиана ТРИФОНОВА

Канцелария: 1504 София, ул. “Тракия” № 37

Тел.: +359 2 946 13 34

Факс: +359 2 946 17 04

Е-mail: austcon@mail.orbitel.bg


Визов режим:

При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум шест месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза. Препоръчваме на българските граждани да подават документи за австралийска посетителска (eVisitor) виза минимум един месец преди датата на планираното пътуване, тъй като в различните периоди на годината визовата обработка отнема различно време.

Нови разпоредби за краткосрочни визи

От 23 март 2013 г. Департаментът по имиграция и гражданство на Австралия въведе нови разпоредби при получаване на австралийски визи за краткосрочно пребиваване. Съществуващите до тази дата подкатегории на видовете туристически визи се намаляват от девет на четири:

- Visitor виза (подклас 600), която има четири направления – Tourists, SponsoredFamily, Businessvisitors, ApprovedDestinationScheme;

- еVisitor (подклас 651) – позволяваща туризъм и бизнес;

- Electronic Travel Authority (подклас 601) – позволяваща туризъм и частни посещения;

- MedicalTreatmentVisa (подклас 602) – позволяваща краткосрочен и дългосрочен престой за медицинско лечение.


Митнически изисквания:  При пристигане в Австралия всички пътници трябва да попълват карта за пристигащи – всички стоки, които може да подлежат на ограничения трябва да бъдат декларирани в тази карта – лекарства, храна, животински или растителни продукти, или други от описаните в картата групи стоки. При умишлено неправилно деклариране на стоки или намерени стоки при проверка, които не са декларирани, се налагат глоби и конфискация на стоките. Забранен е вносът и износът на канабис, хероин, кокаин,
амфетамини и др. наркотични вещества. Фалшифицирани и пиратски стоки - DVD, музика, чанти, дрехи и облекло и др. Подобни стоки може да бъдат конфискувани от граничния митнически контрол, като преносителят носи наказателна отговорност.
Забранен е вносът на материали, съдържащи или изобразяващи насилие, сексуално насилие, порнография, детска порнография,терористични актове или наркотици.
 
Информация
Австралия е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат, и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан. Съседните й страни са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Името „Австралия“ идва от латинската фраза terra australis incognita) , което значи непозната южна земя.
Австралия е изолирана и заобиколена от вода в продължение на повече от 30 млн. години и в резултат там еволюират множество уникални растения и животни. Много от двуутробните животни, като коалата и кенгуруто, живеят единствено в Австралия, заедно с птицечовката и ехидната – единствените еднопрооходни яйценосни бозайници. Австралия има дива природа, която е много по-различна от тази в останалата част на света. Приблизително 90% от дивите животни се срещат само на този континент. Само едно на десет животни може да сме срещали някъде другаде. Този невероятно висок процент на уникални видове се дължи на уединеното географско положение на Австралия. В продължение на милиони години тук не е имало контакт с други култури.


География - Австралия е заобиколена от океани и морета – на запад има излаз на Индийския океан,на юг е Големия Австралийски Залив, на югоизток е Тасманово море, на изток е Тихият океан, на североизток е Коралово море и на север – Арафурско море, Тиморско море и залива Карпентерия. С такова значително разнообразие от водни басейни около Австралия, не е изненадващо, че океана оказва толкова голямо влияние на начина на живот на местното население от австралийците, прекарват своето време близо до брега. Основна част от менюто на местното население се състои от морски храни, заради огромното разнообразие от риба, миди, раци, октоподи и други.Климат
-Заради голямата си площ. Австралия попада в четири различни климатични зони – субекваториална, тропична, субтропична и умерена. В субекваториалният и тропичният климатичен пояс растат екзотични растителни видове, като например кокосова палма, ананас, папая, манго и други. В субтропичният климатичен пояс има отлични условия за отглеждане на портокали, лимони, мандарини, маслини и други. Умерените ширини на остров Тасмания благоприятстват отглеждането на ябълки, круши, череши. Заради големите си плодородни равнини, Австралия е в състояние да произвежда голямо разнообразие от зърнени култури. Но в много обширни части от страната липсва вода дори за напояване и за битови нужди. По тази причина, по-голямата част от вътрешноста на страната – континент е заета от пустини и е необитаема.

Население- почти 90% от 24-милионното население на Австралия е с европейски произход. Поколения наред основният поток от имигранти е съставен от англичани и ирландци. Преброяването от 2006 г. показва, че 37,13% от запитаните определят себе си като австралийци, 31,65% посочват английски произход, следвани от 9,08% с ирландски корени и 7,56% с шотландски. Италианците съставляват 4,29%, немците – 4,09%, китайците – 3,37, а гърците са 1,84%.


Празници
Денят на Австралия - 26 януари, е националният празник на Австралия. На този ден през 1788 година с флотилията на капитан Артър Филип пристигат първите заселници и основават колонията Нов Южен Уелс. Артър Филип става първият й губернатор. За първи път денят се отбелязва официално през 1818 г. по случай 30-годишнината от заселването.
Нова година: 1 януари
Великден: в чест на празника в големите градове се организират панаири, например в Сидни се провежда панаир „Кралско Великденско шоу“.

Кухня - погледната от източна Европа, Австралия изглежда далечна и екзотична. Същото може да се каже и за кухнята й, богата на екзотични меса, морски деликатеси и непознати видове риба.Тя комбинира храната на Англия - родната земя на австралийските колонии с храната, донесена от южно европейските имигранти и храната на имигрантите от съседните държави от Тихия океан. Аборигените били експерти в използването на свежата и натурална храна на техните родни земи. Плодове, семена, ядки, зеленчуци и плодов нектар са основна част от аборигенското меню, заедно с морските дарове и месото от кенгуру.
 
Гласуването в Австралия е задължително- в Австралия да гласуваш е граждански дълг. Всеки гражданин трябва да гласува на парламентарните и сенатски избори. Гражданите, които откажат да гласуват, биват наказвани. Първоначално с 20, но ако се повтори, го заплашва дори и затвор. Затова изборите тук се взимат насериозно. През последните 50 години избирателната активност в Австралия не е била под 94%.

Столицата на Австралия е Канбера
- населението й наброява 350 000 души. Градът се намира между двата най-големи града Мелбърн и Сидни. Изборът за столица между Сидни и Мелбърн бил труден и затова статут на столица приел по-малкият град Канбера.