Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Намибия, Ботсвана, Зимбабве с водопада Виктория и Южна Африка до Крюгер

Самолетна екскурзия - 16 дни

Вид транспорт: Самолет
Маршрут: ВИНДХУК, пустинята НАМИБ, СОСУСВЛЕЙ, водопад ВИКТОРИЯ, БОТСВАНА , Национален парк „ЧОБЕ“ЙОХАНЕСБУРГ, ПРЕТОРИЯ, СЪН СИТИ, Национален парк „КРЮГЕР”
Продължителност: 16 дни/ 13 нощи
Дати на отпътуване:
За информация: тел. 02 988 38 67, 02 980 29 56 мобилен: 0885/355 987
Дата Цена Запитване

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля вижте другите наши предложения за Екскурзии Намибия


 • Програма
 • Пояснения
 • Необходими документи
 • Изтегли в MS WORD

 Една великолепна палитра от дивна природа, история и наслада за сетивата – това е нашата екскурзия до Намибия, Ботсвана и Зимбабве.
Нашето приключение ще започне с пустинята Намиб, залезите и изгревите са едни от най-забележителните гледки тук. Ще видим не само „бучащия пушек” на  грандиозния водопад Виктория, но ще изживеем невероятни мигове и среща с туземско семейство. Ще посрещнем залеза на круиз по р. Замбези, а вечерта ще потанцуваме на самобитното шоу „Бома”, което ще ни зареди с невероятни емоции и кулинарни изкушения. Южна Африка ще ни предложи интересната си история, ще се възхитим от лукса в Лас Вегас на Африка - Сън Сити, ще преминем през каньони, ще видим лунния пейзаж на „Трите Рундавели”.. Сафарито в Крюгер парк ще ни завладее в търсене на  Голямата Петорка. 


 

1 ДЕН –Среща в 10.50 ч. на летище София, Терминал 2. за полет София –Доха  с Qatar Airways. Пристигане в Доха.
 
2  ДЕН –  Полет Доха – Виндхук. Пристигане във Виндхук, столицата на Намибия. Трансфер до хотел.  Нощувка във Виндхук.
 
3 ДЕНВиндхук - пустинята Намиб
След закуска ще отпътуваме към сърцето на Намибийската пустиня. Настаняване в комфортен лодж , разположен в подножието на древни вкаменени дюни, с прекрасна гледка към червените пясъци на пустинята. Кратко време за освежаване, преди тръгване на следобедно фото-сафари в Гондвана Намид парк. Връщане в лоджа. Вечеря. Нощувка.
 
4 ДЕН –  Сосусвлей
След закуска в хотела, отпътуване на еднодневна екскурзия до Сосусвлей, където ще
 се насладим на пастелните цветове на пясъчните дюни. Името Сосусвлей означава „Място, където се събира водата“. Преди време от тук е минавала река, която се е вливала в Атлантическия океан на 55 километра от това място. По-късно пясъчните дюни са преградили пътя на реката и сега всичко е сухо. Изкачване пеша на най-високата пясъчна дюна в света. Ще посетим и Deadvlei - бял, солен, глинен слой, покрит с древни дървета. След завръщането ни в Сесрием обядваме, след което се отправяме към каньона Сесрием - дълбоката пропаст, издълбана в скалите от вода, е поразителна природна характеристика на района. Името на каньона е измислено, когато ранните заселници го използват като източник на вода, те използвали шест кожени ремъка (‘ses riem“ - шест ремъка), вързани заедно за дръжките на кофите, за да могат да достигат водата в основата на каньона. Връщане в лоджа и време за релакс. Вечеря и нощувка.
 
5 ДЕН –Виндхук
Закуска в хотела. Отпътуване към Виндхук, преминавайки през известния планински път Ремхот. Пристигане в столицата и настаняване хотел. Следобяд панорамна обиколка на Виндхук, включващ германската Лутеранска църква „Кристускирхе“, старата ЖП гара, главния административен център Тинтенпалас или “Мастиления дворец“ и най-старата сграда в града – Old Fort, построена през 1915 г и използвана като главен щаб на Германските военни по време на колонизацията на Югозападна Африка, сега Национален музей на Намибия. Програмата за деня завършва с вечеря в уникалния със своята атмосфера ресторант Joe’s Beerhouse. Връщане в хотела и нощувка във Виндхук.
 

6 ДЕН Виндхук - Водопади Виктория
Закуска. Трансфер до летище за полет до Виктория Фолс, Зимбабве. 
След пристигане във Виктория Фолс, трансфер и настаняване в  хотела в близост до водопадите.  Свободен време  за лични интереси. По желание може да посетим централната част на  градчето Виктория фолс и „Shamwari Center“, в който местните жители   се събират за различни социални мероприятия , както и за курсове  за  развитието на общността. За тези от Вас, които имат желание се предлагат допълнителни мероприятия,  като общуване с гепарди, една от най-големите тръпки на Виктория Фолс, като можете да ги галите и да се  разхождате се с тях. Друг интересен тур е разходка със слонове, по време на която ще се разхождате до тези великолепни животни, имайки възможност да наблюдавате индивидуалното им поведение отблизо. Някои могат да си изберат разходка с лъвове, по време на която туристите ще могат да взаимодействат с лъвовете. Всички тези мероприятия са описани по-долу в програмата. Нощувка във Виктория Фолс.

 
7 ДЕН – Закуска. След обяд  ще направим разходка с корабче по течението на река Замбези, четвъртата по големина речна система на африканския континент. Ще тръгнем по горното течение на реката, която е преди челото на водопада, преминавайки покрай множество големи и малки островчета. Край бреговете могат да се наблюдават разнородни птици, слонове, горди жирафи, стада излежаващи се хипопотами. При късмет могат да се видят и крокодили. Неусетно наближава и красивият африкански залез, който ще запечатате  завинаги.  Нощувка във Виктория Фолс.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
8 ДЕН – След закуска започва нашата разходка в  Националния парк при водопада Виктория, един от  най-големите и красиви водопади в света. Той e едно от седемте природни чудеса, наричан „бучащия пушек”, тъй като падащата вода разпръсква водни пръски, които създават впечатление за пушек. Водопадите се  изливат от мощните води на река Замбези, разделяща Замбия и Зимбабве. Площта, която заемат и забележителната височина от 107 метра на стихийно падащата вода, ги правят едни от най-големите водопади с света. Тази гледка  може най-зрелищно да се види от високо и който желае тази емоция, може да направи  полет с хеликоптер над водопадите (13 мин.)*
Ще имаме свободно време за обяд  в едно специално място „ Lookout café “с невероятен изглед  към дефилето Батока. След обяд ще посетим водопадите от страната на Замбия с острова „ Ливингстоун „ и  известните „ Дяволски басейни“, където може да се изкъпете. Връщане в хотела. Свободно време за отдих, а вечерта по желание може да се включите в Бома-вечеря - шоу програма с невероятни местни специалитети, музика и танци.* Нощувка.


9 ДЕН Водопади Виктория - Ботсвана
Закуска и отпътуване за Национален парк Чобе, Ботсвана. Ранен  трансфер  до Национален парк Чобе, където ви очаква първото ви сафари за деня -  3-часов круиз с лодка по река Чобе. Този участък от реката е известен с огромните си стада слонове, хипопотами, крокодили и изобилие от птици, които могат да се видят отблизо и безопасно от лодката.  След края на круиза ви очаква вкусен обяд в местен ресторант, а след това започва истинското приключение.  Заредете добре апаратите, вземете обективите и се пригответе за сафари с открити джипове, където  ще влезете в средата на множество  диви животни, ще бъдете част от техния свят и ще уловите  удивителни кадри. В края на деня връщане в хотела Нощувка.
 
10 ДЕН След закуска, трансфер до летището за полет до Йоханесбург.
През този ден ще направим автобусна разходка през богатите квартали на Йоханесбург, през новия финансов център с модерна архитектура и  най-високата сграда в Африка „ Карлтън център“. Ще спрем и на наблюдателна площадка с чудесен изглед към града. Ще видим и старата централна част на града със сгради, построени в стил Нео Барок, късен Викториански стил и в стил „ Бо Арт“: старата поща, старото кметство, Националната банка, построена през 1904 г., парламентът на провинция Гаутенг с главен град Йоханесбург, сградата на Стандартната банка, построена 1908 г., площадът „Ганди“, където екскурзоводът ще ви разкаже много интересни неща за страната, както и за живота на Ганди в Южна Африка. Настаняване в хотела. Свободно време и нощувка.
 
11 ДЕН – Закуска. В този ден ще отпътуване към Сън Сити – луксозният курорт на ЮАР, в края на бушменската долина  на Северозападната провинция. Свободно време с възможност за разглеждане на курорта, известен като Лас Вегас на Южна Африка. Там са известните хотели като „ The Palace of the Lost City”, “The Cabanas “, “The Cascades. В “Долината на вълните” ще имате възможност да наблюдавате изкуствени вълни на изкуствено създаден плаж, където можете да поплувате*. Ще имате достатъчно време за обяд и пазаруване и след обяд ще се върнем в Йоханесбург. Нощувка.

12 ДЕН – Закуска. Тази сутрин ще имаме възможност да посетим едно емблематично място за Южна Африка - 100-годишната диамантена мина в Йоханесбург. Тук ще научите всичко за диамантите – от тяхното формиране до шлифоването им в бижута. Тази мина става известна след откриването на големия диамант Кулинан, наречен Звездата на Юга и наистина мястото е ивтересно. След това продължаваме към град Претория,  ще спрем за обяд и  следва обиколка на града, Това е главната от 3-те столици в страната - седалище на правителството, известна още като „Градът Джакаранда”,поради многото дървета джакаранда, засадени тук. Ще посетим  Паметника на „Великия Път”, на Пол Крюгер, ще минем покрай старите сгради на Парламента и Двореца на правосъдието, Двореца на Обединението – считан за шедьовър на южноафриканската архитектура. Свободно време с възможност за разходка в централната част на града. Вечеря и нощувка в хотел в Претория.

13 ДЕН – Закуска. През този ден ще пътуваме през живописната провинция Мпумаланга (на езика на Зулу племената означава „ мястото, където слънцето изгрява”), намираща се в източната част на ЮАР и граничеща с Мозамбик и Свазиленд. Тя обхваща южната част на Национален парк „Крюгер”. Пътувайки до там  по „Панорамния път” ще можете да се насладите на 25-километровия Каньон на река Блайд,  наричан още „Зеленият каньон” заради изобилстващата растителност, дължаща се на субтропичния климат в региона. След това ще посетим „Щастливите понори на Брук” – това са каменни образувания, изваяни от водите на Трер - приток на река Блейд – и дължащи своята интересна форма на дълги години ерозия, кръстени на своя откривател – златотърсачът Том Брук. Ще се възхитите на „Трите Рондавели” – цилиндрични скали, често сравнявани с лунен пейзаж. Нашето пътуване продължава към Националния парк „Крюгер” в провинция Мпумаланга, една от топ дестинациите на ЮАР – природен резерват и последно убежище на дивеча, известен от легендите на древните африкански племена и с историите за златната треска. Вечеря и нощувка в хотел в  близост до Национален парк „Крюгер”.
 
14 ДЕН – Закуска сух пакет. В 6.00 ч. трансфер към Националния парк „Крюгер”.
Ще имате възможност да посетите и разгледате парка със закрит микробус, а за тези от вас, които са любители на силните усещания предлагаме сафари с открити джипове*.
Този най-известен дивечов резерват в Африка съхранява всички животински видове, характерни за Южна Африка, някои от които не се срещат вече в други региони.
Имате възможност за близка среща с лъвове, слонове, леопарди, носорози, африкански биволи..... и много други представители на африканската фауна. Спирки за закуска и обяд. Връщане в хотела късно след обяд.  Вечеря и нощувка в хотела.

 

15 ДЕНСлед закуска – пътуване с автобус към Йоханесбург за полет до Кейп Таун. 
Има възможност и за полет от летище „Nelspruit Airport“, намиращо се в парка Крюгер до Кейп Таун.* Пристигане в Кейп Таун. Полет Кейп Таун-Доха с „Qatar Airways“.

 

16 ДЕН Пристигане в Доха следва полет Доха  - София с “Qatar Airways”. Пристигане на летище София.
                                                                                                          
 

 
 
 
 

 

 

Вижте цялата програма тук
Промоционалната цена 7 925 лв е валидна при записване и депозиране минимум 6 месеца преди датата на отпътуване.
Стандартната цена 8 025 лв е валидна при записване и депозиране в срок по малък от 6 месеца.

 

УТОЧНЕНИЕ: Отбелязаните със звездичка / * / опции за посещение на различни мероприятия и обекти, се предлагат с  допълнително заплащане, чиято цена можете да видите в раздел „ ПОЯСНЕНИЯ – В ПАКЕТНАТА ЦЕНАТА НЕ СЕ ВКЛЮЧВА.”
 
 • 1. В  ЦЕНАТА СЕ ВКЛЮЧВАТ:
 • самолетни билети за полети София – Доха – Виндхук- Виктория Фолс (Зимбабве)– Кейп Таун - Доха – София;
 • летищни такси за всички полети - 1 252 лв/ 640 евро  - подлежат на потвърждение;
 • ПОЛЕТНА ИНФОРМАЦИЯ:
 • 1 ДЕН –Среща в 10.50 ч. на летище София, Терминал 2. Самолетен полет София –Доха в 12.50 ч. с Qatar Airways. Пристигане в Доха в 18.30 ч.
 • 2 ДЕН - В 01.50 ч. полет Доха – Виндхук. В 09.50 ч. пристигане във Виндхук, столицата на Намибия.
 • 6 ДЕН –В 10.20 ч. полет Винкхук- Виктория Фолс, Зимбабве.В 12.20 ч. кацане на летище Виктория Фолс.
 • 10 ДЕН –Полет до Йоханесбург в 13.10ч. Пристигане в Йоханесбург в 14.50ч.
 • 15 ДЕН –След закуска – пътуване с автобус към Йоханесбург за полет до Кейп Таун.  В 18.00ч. полет Йоханесбург -Кейп Таун. Пристигане в Кейп Таун в 20.10ч.
 • Има възможност и за полет от летище „Nelspruit Airport“, намиращо се в парка Крюгер до Кейп Таун*. В 13.25ч. полет Крюгер - Кейп Таун. Пристигане в Кейп Таун в 14.10ч.
 • Пристигане в Кейп Таун. В 20.25ч. полет Кейп Таун-Доха.
 • 16 ДЕН Пристигане в Доха в 05.45 ч.  В 07.40ч. - полет Доха  - София с “Qatar Airways”. Пристигане на летище София в 12.40 ч.
 • *Полетите посочени в програмата се препотвърждават и актуализират, при потвърждаване на групата.
 • трансфери летище – хотел – летище;
 • 13 нощувки със закуски, 1 обяд и 4 вечери в хотели 3* и 4* в Намибия, Зимбабве,  ЮАР и в хотел-лоджия в пустинята Намиб.
 • 2 нощувки във Виндхук
 • 2 нощувки в пустинята Намиб
 • 4 нощувки на Виктория фолс (Зимбабве)
 • 2 нощувки в Йоханесбург
 • 1 нощувка в Претория
 • 2 нощувки в близост до Национален парк Крюгер
 • *Настаняването в хотелите е между 14.00 ч и 16.00 ч.
 • фото сафари в Гондвана Намид парк – (3-ти ден);
 • еднодневна екскурзия до Сосусвлей(4-ти ден);
 • панорамна обиколка на Виндхук -  (5-ти ден);
 •  разходка с корабче по река Замбези -(7-ми ден);
 • посещение на Националния парк при водопадите Виктория- (8-ми ден);
 • посещение на водопадите от страната на Замбия с остров „Ливингстоун“-(8-ми ден);
 • целодневната екскурзия до Национален парк Чобе и круиз с лодка по река Чобе – (9- ти ден);
 • обиколка на Йоханесбурег –(10-ти);
 • разглеждане на Сън Сити – (11-ти ден);
 • обиколка на Претория- (12-ти ден);
 • целодневно фото сафари в Национален парк „Крюгер“ – (14-ти ден);
 • наземен транспорт с туристически автобус при обиколките в Намибия, Ботсвана, Зимбабве и ЮАР;
 • входовете на всички археологически паркове и музеи;
 • екскурзоводско обслужване, водач и местен екскурзовод (с превод на български език) от водачът, който придружава групата, при всички обиколки, посочени в програмата;
 • такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките - 108 лв.     
 
 
2. В  ЦЕНАТА НЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ:
 • виза Намибия – 1 080 нубийски долара, около 71 щ. долара (плаща се на място на летището);
 • виза Зимбабве – 30 щ.долара (плаща се на място на летището);
 •  виза ЮАР – 65 лв;
 • такса за обработка и подаване на документите за визa за ЮАР– 60 лв;
 • такса в Нац. парк при водопадите „Виктория” – 30 щ. долара- (заплаща се в офиса на туроператора)
 
 
 • допълнителни екскурзии и мероприятия, които се заявяват и заплащат предварително в офиса на туроператора:
 • разходка с лъвове (около 2 часа) - 140 щ.долара (6-ти ден)
 • разходка с гепард(около 2 часа) - 140 щ.долара (6-ти ден)
 • разходка със слонове (около 2 часа) - 150 щ.долара (6-ти ден)
 • разходка на гърба на слонч (около 45 мин.) -160 щ.долара (6-ти ден)
 • наблюдение отблизо на хранене на лъв или гепард - 100 щ.долара (6-ти ден)
 • полет с хеликоптер над водопадите „Виктория” (13 мин.) - 150 евро/* за това мероприятие има държавна такса около 15 щ. долара, която се заплаща на място./  (8-ми ден);
 • шоу програма и „Бома-вечеря” („Вота”) с местни специалитети65 евро( алкохолни и безалкохолни напитки  не са включени , те са по желание и се заплащат допълнително на място) (8-ми ден);
 • сафари с открити джипове в Националния парк „Крюгер” - 115 евро (14-ти ден);
 • доплащане за полет от от летище „Nelspruit Airport“Крюгер парк до Кейп Таун – 250 щ.долара (15-ти ден);
 
Застраховки с включена защита при COVID 19
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Класик“– с покритие- до 60 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Премиум“– с покритие- до 120 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Допълнителна застраховка  „Отказ от пътуване Плюс“- с покритие- до 20 000 лв, при отмяна на пътуване или прекъсване на пътуване. Застрахователната премия се изчислява на база стойността на пътуване.
 
Застраховки без защита при COVID 19
 • Bulstrad  - Медицинска и туристическа застраховка с покритие 25 000 евро - 36 лв (за лица до 70 год.), 72 лв - за лица от 71 год. до 80 год..
* Общи условия и информация за застрахователни продукти да откриете на нашият сайт в Помощна информация, раздел Застраховки.
 
*Забележки:
1.Пътуващият има право да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати съответните разходи за прекратяване на договора. Подробна информация относно таксите дължими при прекратяване на договора, може да откриете в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ  НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТИ ОТ „2М-КО” ООД.
2.Туроператорът има право да променя информацията съдържаща се в настоящия документ, като уведоми пътуващия за всяка промяна в предоговорната информация по ясен, разбираем и видим начин преди сключването на договора за туристически пакет. Подробна информация относно обхвата на промените и начина на уведомяване може да откриете в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ  НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТИ ОТ „2М-КО” ООД.
3. Полетите, посочени в програмата, се актуализират при потвърждение на групата.
което може да доведе до промени в програмата за дните първи и втори, както и за
последните два дни по същата.
4. За външните полети лимитът за багажа е 23 кг. за голям багаж и 10 кг. за ръчен багаж.
За полетите между отделните държави и за вътрешните полети, лимитът за багажа е
съответно 20 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж.
5. Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия са към 07.11.2022г.
6. Всички екскурзии и мероприятия по желание се заявяват предварително и се плащат в
офиса на туроператора.
7. Категоризацията на хотелите в Намибия, Зимбабве и ЮАР не съответства на
 критериите за категоризация на хотелите в Европа.
8. Туроператорът си запазва правото при промяна на летищните такси от страна на Авиокомпанията, да промени летищните такси и съответно цената на екскурзията.
В такъв случай разликата в летищните такси трябва да бъде доплатена от клиента. 
9. Екскурзията  не е подходящи за лица с ограничена подвижност.
3. Цената 7 925лв/8 025лв са за човек в двойна стая.
- За единична стая се доплащат 1 520 лв. /подлежи на актуализация/
*Забележка: Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия, както и цените за доплащане на единична стая са към дата 07.05.2023г. и  е възможно да подлежат на  актуализация.
 
4. Начин на плащане:
             - в брой (в офиса на ТO)
             - по банков път
  При записване се внася депозит от 3 900 лв
 КРАЕН СРОК ЗА ВНАСЯНЕ НА ЦЯЛАТА СУМА 30 РАБОТНИ ДНИ ПРЕДИ  ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ.
 
МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ, НЕОБХОДИМ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ 15 ДУШИ.
В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ СЕ СЪБЕРЕ ГРУПА ОТ 15 ЧОВЕКА, СЕ НАЛАГА ДОПЛАЩАНЕ, КОЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ БРОЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ ПО ПРОГРАМАТА.
 
КРАЕН СРОК, ЗА ЕВЕНТУАЛНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ, В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ Е НАБРАН МИНИМАЛНИЯТ БРОЙ УЧАСТНИЦИ 20  ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА  НА ОТПЪТУВАНЕ.

 
 
             НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ВИЗА ЗА НАМИБИЯ:
 • Визата за Намибия, се издава и заплаща на място на летището, необходимо е да представите :
 • задграничен паспорт с валидност минимум 6 месецa след датата на връщане
 • достатъчно средства за издръжка по време на пътуването
 • резервавация за хотел
 • самолетни билет за връщане
 • медицинска застраховка покриваща периода на престой
 • попълване формуляр за виза – ( на място)
Такса: около 1 080 нубийски долара около 71 щ. долара


 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътуване Намибия:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на страната;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.   
 • Не се изисква ваксинационен сертификат или PCR test.
 
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ВИЗА ЗИМБАБВЕ:
Визата за Зимбабве, се издава и заплаща на място на летището, необходимо е  да носите 1 снимка паспортен формат.
Такса :  30 щ.долара.
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътуване Зимбабве:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на страната;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.   
 • Виза за Зимбабве
 

             НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътуване Ботсвана:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на страната;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.  
 • Не се изисква ваксинационен сертификат или PCR test.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ВИЗА ЗА  ЮАР:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месецa след датата на връщане от ЮАР, като в него да има най-малко 2 свободни страници за визи (едната е за визата, а другата - за входящите печати);
 • 2 снимки - цветни с размер 3 см/ 4 см;
 • Банкова сметка - извлечение за последните 3 месеца с пресен подпис и печат - преведено на английски език от оторизиран преводач или издадено на английски език;
 • Служебна бележка от местоработата за заеманата длъжност, за разрешена отпуска за периода на пътуване и размера на месечното трудово възнаграждение - преведена на английски език от оторизиран преводач или издадена на английски език;
 • За собственик (съдружник) на ЕТ, АД, СД, ООД – копие от фирменото решение или копие от регистрацията на фирмата в Агенцията по вписванията - преведени на  английски език от оторизиран преводач;
 • За пенсионери - документ от пенсионното, преведен на английски език от оторизиран преводач;
 • банкова сметка - извлечение за последните 3 месеца с пресен подпис и печат - преведено на английски език от оторизиран преводач или издадено на английски език;
 • За деца под 18 год.- нотариално заверено копие на акта за раждане, преведено на английски език от оторизиран преводач и легализирано с апостил;
 • За ученици - служебна бележка от училището, преведена на английски език от  оторизиран преводач;
 • За деца под 18 год., ако пътуват само с единия от родителите си - нотариално заверена декларация от другия родител с разрешение за пътуване на детето в чужбина - преведена на английски език от оторизиран преводач и легализирана с апостил.
 • Важно: Задължително е всички документи да са на английски език, преведени от оторизиран преводач или издадени на английски език от съответното ведомство.
   
 
ПРИ  ЗАПИСВАНЕ КАНДИДАТЪТ ПОПЪЛВА ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ
ДОКУМЕНТИ ЗА ВИЗА
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВСЕКИ КАНДИДАТ ЗА ВИЗА ПОДАВА ЛИЧНО ДОКУМЕНТИТЕ СИ
В ПОСОЛСТВОТО НА ЮАР, гр. СОФИЯ. 
В  СЛУЧАИТЕ  НА  ОТКАЗ  ЗА  ИЗДАВАНЕ  НА  ВИЗА  НЕ  СЕ  ВЪЗСТАНОВЯВАТ:

65 лв + 60 лв (ТАКСА  ЗА   ВИЗА ЗА ЮЖНА АФРИКА + ТАКСА  ЗА  ОБРАБОТКА И ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА  ВИЗА ЗА ЮЖНА АФРИКА)

             
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътуване ЮАР:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на страната;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.   
 • Виза за ЮАР
 • Не се изисква ваксинационен сертификат или PCR test.