Вашата оценка 5.00 от 2 гласа

МЕКСИКО, БЕЛИЗ И ГВАТЕМАЛА I- къс вариант.

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ – 14 дни

Вид транспорт: Самолет
Маршрут: МЕКСИКО СИТИ, ТЕОТИХУАКАН, ВИЛАЕРМОСА, Национален парк „ДЕ ЛА ВЕНТА”, ПАЛЕНКЕ, МЕРИДА, ЧИЧЕН ИТЦА, ТУЛУМ, КАНКУН, КАХАЛ ПЕЧ, КАРАКОЛ, КСУНАТУРИЧ , ТИКАЛ, БЕЛИЗ СИТИ, ФЛОРЕС.
Продължителност: 14 дни/ 12 нощи
Дати на отпътуване: 18.10.2024, 15.11.2024, 07.02.2025, 06.03.2025, 17.04.2025, 10.10.2025, 14.11.2025
За информация: тел. 02 988 38 67, 02 980 29 56 мобилен: 0885/355 987
Дата Цена Запитване
18.10.2024 7240.00 лв Запитване
15.11.2024 7240.00 лв Запитване
07.02.2025 7240.00
7140.00 лв
Запитване
06.03.2025 7240.00
7140.00 лв
Запитване
17.04.2025 7240.00
7140.00 лв
Запитване
10.10.2025 7240.00
7140.00 лв
Запитване
14.11.2025 7240.00
7140.00 лв
Запитване
 • Програма
 • Пояснения
 • Необходими документи
 • Изтегли в MS WORD
1 ДЕН -

1 ДЕН – Среща в 05.10 ч. сутринта на летище София, Терминал 2. Международен полет София – Амстердам с “ Bulgaria Air ”. Пристигане в Амстердам следва полет  Амстердам – Мексико сити с авиокомпания  “KLM“. Пристигане в Мексико сити. Трансфер до хотел. Нощувка в Мексико сити.
 
 
2 ДЕН – Закуска. В този ден ще направим целодневна туристическа обиколка на Мексико сити, 22-милионната столица, смесица от култури и раси, считан за най-големия град на земята. Ще тръгнем от Централния площад „Ел Цокало” с Националния дворец или Президентството - някогашната резиденция на вицекраля - с историческите фрески на Диего Ривера, ще видим най-голямата Катедрала в Латинска Америка и  улицата на суетата „Пасео де ла Реформа”. След това  ще посетим един от най-известните в света музеи – Мексиканският Антропологически музей, разположен в Чапултепек Парк, където се намира Историческият музей на града и Дворецът на Максимилиан. Музеят е шедьовър на мексиканската модерна архитектура и в него се намира голяма част от единствени по рода си съкровища на Предколумбийска Америка. Тук получавате първа представа за културните богатства на Предиспанска Америка. След първите впечатления от града, ще имате свободно време или по желание – посещение на известния музей Сумая*. Нощувка
 
3 ДЕН –
Закуска. Този ден ще отделим за целодневна екскурзия до двехилядолетния религиозен жертвен център на мексиканското плато - смайващият огромен храмов комплекс “Теотиуакан”, само на 40 км. от Мексико сити . Това е мястото, „където са създадени боговете"със   световно известните храмове за религиозни церемонии на културата „Теотиуакан“ – 63-метровата “Пирамида на Слънцето”, която се вижда отдалеч, заедно с “Пирамидата на Луната”, “Дворецът на Ягуара”, “Храмът на Кецалкоатъл”и  “Булевардът на мъртвите”, които Ви дават пълна представа за разкоша и величието на една мощна индианска империя. Заслужава си изкачването на върха на “Пирамидата на Луната”, откъдето се разкрива гледка към целия “ареал на боговете”. Ще отделим време за обяд, а на връщане от Теотиуакан ще имаме специално посещение на  националното светилище на мексиканците и център на поклонничество от колониални времена – Базиликата на Гуаделупе, Новата и  Старата.Тя принадлежи към най-ценните културни наследства на страната и тук се намира Мадоната от Гуадалупе – плащеница с образа на Дева Мария, най-важният религиозен символ на Мексико. Тя се пази зад бронирано стъкло и покрай нея се минава на движеща се пътечка.Такъв ден се помни завинаги и след като  сме се докоснали до второто най-посещавано свято място в света, ще се върнем  в хотела духовно преродени. Нощувка в Мексико сити.
 
 

4 ДЕН – Закуска. Трансфер до летището за полет Мексико сити – Вилаермоса, столицата на щата Табаско. Пристигане във Вилаермоса. След пристигането си, ще се отправим към един от най-красивите паркове-музеи на света – Националния парк „Де Ла Вента”. Този парк под открито небе  е един от най-интересните археологически обекти на Мезоамерика, където е живяла  загадъчната цивилизация на олмеките, или, както са ги наричали ацтеките „гумените хора”. Тук са  20-тонните каменни глави, множество фигурки и украшения от нефрит, мозаечни подове от серпентинови блокчета и голям брой красиво издялани каменни скулптури. Един от най-внушителните паметници в „ Ла Вента” безспорно  е Голямата пирамида - висока 33,5 м глинена могила със стъпаловидни стени. Интересното тук е, че пирамидата също е  била построена по план, отклоняващ се с осем градуса на запад от северната посока, вероятно по астрономически съображения. Пътуване към Паленке. Нощувка в Паленке.
 
5 ДЕН – Закуска. Разглеждане на Паленке – най-добре съхраненият археологически комплекс в Империята на маите, един от най-тайнствените градове и култови обредни центрове, гробница на една от кралските династии. Величествените руини се считат за една най-значимата находки от света на маите. Местоположението му в джунглите на Чиапас е причина за късното му откриване. Разглеждане на руините - известен е най-вече „Храмът на йероглифите” и Двореца на крал Пакал.  Продължаваме към Мерида, столицата на щата Юкатан.  Ще направим вечерна разходка из централната част на града и ще видим защо го  наричат „Белия град”. Тук е и една от най-старите катедрали в  Мексико,  Дворецът на Губернатора и  кметството, чиято розова сграда с множество колони е истински шедьовър. На неговото място се е издигала пирамидата на маите с името Bakluum-Chaam, която била част от древния град Ichkanzihóo /в превод градът на петте хълма/. Днес в този красив колониален град е останала само древната легенда за маите, а тяхната история може да се види  на огромни картини, изрисувани върху Двореца на губернатора. Впечатляващо осветената катедрала и красивият централен площад ще завършат този пореден ден от прекрасното ни пътуване. Нощувка в Мерида.
 
6 ДЕН
Закуска.  Днес продължаваме да опознаваме невероятната култура на маите и се отправяме към най-големия и най-впечатляващ град на маите  и толтеките - ЧИЧЕН ИТЦА. Той е строен през 5-ти век и е най-внушителното доказателство за великото минало на индианските цивилизации, най-големият индиански град на територията на Мексико. Обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Налице са много и добре запазени постройки от времето на маите, от които най-известната е “Пирамида на Кукулкан", където два пъти годишно лъчите на следобедното слънце образуват сянката на костенурка, която се изкачва по стълбите на храма. Следва още посещение на Обсерваторията, „Двореца на Воина”, Замъка, Игрището за игра на топка - най-голямото, запазено от времето на маите. След поредния, наситен с нови впечатления ден, ще се настаним за нощувка в хотел, който се намира близо до храмовия комплекс.
 
7 ДЕН –
Закуска. Отпътуване от Чичен Итца към Канкун, това е град събрал в себе късчета от рая, лукса, историята, мистерията...., най-красивият и предпочитан мексикански курорт. Тук вече ще релаксираме всеки за себе си.... Вечерта можем да отидем да се повеселим в известната дискотека Coco Bongo.* Шоуто е грандиозно с уменията на  професионални акробати, уникални изпълнения на песни от световноизвестни поп певци, със специални ефекти и с включени напитки и храна. Забавлението е гарантирано!  Нощувка.

8 ДЕН – Закуска. Свободен ден в Канкун с възможност за разглеждане на най-големият курорт в Мексико. Трансфер до  летището за полет Канкун – Белиз Сити. Пристигане в Белиз Сити. Трансфер до хотел. Нощувка в Белиз сити.

9 ДЕН –  Закуска. Следва пътуване към град Сан Игнасио, разположен на 114 км от Белиз сити/ 2 часа с автобус/.  Този ден ще посетим и разгледаме Кахал Печ -  обект от времето на маите, разположен близо до град Сан Игнасио  Това място е било разкошен дом на аристократично семейство, включващо площади, бални зали, олтар и дори кралска гробница и въпреки че повечето постройки датират от класическия период от цивилизацията на маите, налице са доказателства за съществуването на различни селища чак от 1 200 г. пр. Хр. от времето на ранния средно формиращ период, което превръща Кахал Печ в едно от най-древните места, свързани с маите в Западен Белиз. Разкритията от разкопки в Западен Белиз дават информация, че население, използвало керамични съдове, е населявало Кахал Печ и вероятно и други селища около 1 200 г. пр. Хр.
След това ще посетим Каракол- древен голям археологически обект от времето на маите, разположен в област Кайо на Белиз. Намира се на около 40 км. южно град Сан Игнасио Кайо и на 15 км. от река Макал. Разположен е на платото Вака, издигащо се на 500 метра над морското равнище в подножието на планините Мая.  Мястото е едно от най-важните регионални политически центрове на маите по време на класическия период. Нощувка в Белиз сити.
 
10 ДЕН –След закуска ще се отправим към Ксунантурич което в превод озанача „ каменната жена“– За да стигнете до руините на маите, трябва да се качите на ръчно задвижвана товарна лодка. Веднъж стигнали до Ксунантурич, ще имате време да разгледате мястото. Качете се на върха на пирамидата Ел Кастильо за гледки към околната гъста джунгла. Тези руини са служели за церемониален център на маите, от времето на Класическия период на Маите 200 - 900 години сл. Хр. и за първи път за отворени за посещение през 1954 г.  Комплексът се състои от 6 групи и от 25 различни храма и дворци. Най-високият от тях  El Castillo е на върха на хълма, откъдето се открива невероятна гледка към джунглата, останалите археологически паметници и стига чак до границата с Гватемала. След обяд пътуваме към град Флорес, Гватемала. Пътуването продължава около 2.5 часа. След пристигането във Флорес настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка във Флорес.
 
11 ДЕН – Закуска. Рано сутринта посещение на най-важния археологически обект на маите в Гватемала. Археологическата зона Тикал е част от 575 кв. км., сред които е разположен Национален парк Тикал, ограден с девствени гори. Тук джунглата се характеризира с богато разнообразие от фауна и флора. Дива природа е също толкова впечатляваща, колкото и храмовете и скулптурите сред нея. Нощувка във Флорес.
 
 12 ДЕН – Закуска. Пътуване към град Белиз сити. Пътят е около 5-6 часа. Пристигане в Белиз сити след обяд. Следва обиколка на Белиз сити. Нощувка в Белиз сити.
 
13 ДЕН –Закуска. Свободно време. Трансфер до летището за полет Белиз сити - Панама сити.  Кацане в Панама сити следва полет Панама сити - Амстердам. 
 
14 ДЕН –Кацане в Амстердам. Полет Амстердам – София. Кацане на летище София.

 

 

Вижте цялата програма тук
Промоционалната цена 7 140 лв е валидна при записване и депозиране минимум 6 месеца преди датата на отпътуване.
Стандартната цена 7 240 лв е валидна при записване и депозиране в срок по малък от 6 месеца.

УТОЧНЕНИЕ: Отбелязаните със звездичка / * / опции за посещение на различни мероприятия и обекти, се предлагат с  допълнително заплащане, чиято цена можете да видите в раздел „ ПОЯСНЕНИЯ – В ПАКЕТНАТА ЦЕНАТА НЕ СЕ ВКЛЮЧВА.”
 
1. В ЦЕНАТА  СА ВКЛЮЧЕНИ:
 • самолетни билети за международните полети София – Амстердам – Мексико сити; Канкун - Белиз сити–– Панама сити - Амстердам – София;
 • самолетни билети за вътрешни полети Мексико сити – Вилаермоса и Канкун-Белиз Сити;
 • летищни такси за международните полети – 704 лв/ 360 - подлежат на потвърждение;
 • летищни такси за вътрешния полет Мексико Сити – Вилаермоса – 118 лв/ 60 евро - подлежат на потвърждение;
 • Полетна информация:
 • 1 ДЕН – Среща в 05.10 ч. сутринта на летище София, Терминал 2. Международен полет София – Амстердам в 07.10 ч. с “ Bulgaria Air ”. Пристигане в Амстердам в 09.10 ч. В 14.30 ч. –  полет  Амстердам – Мексико сити с авиокомпания  “KLM“. Пристигане в Мексико сити в 18.55 ч.
 • 4 ДЕН Закуска. Трансфер до летището и в 09.40 ч. полет Мексико сити – Вилаермоса. Пристигане във Вилаермоса в 11.00 ч.
 • 8 ДЕН – В 19.55 ч. - полет Канкун – Белид Сити. Пристигане в Белиз Сити в 20.40 ч.
 • 13 ДЕН –В 11.30 ч. трансфер до летището и в 14.20 ч. полет Белиз сити - Панама сити.  Кацане в Панама сити в 17.37 ч. В 18.50 ч. полет Панама сити - Амстердам. 
 • 14 ДЕН –В 10.55 ч. кацане в Амстердам. Полет Амстердам - София в 17.55 ч.. Кацане на летище София в 21.20 ч.
 • *Полетите се препотвърждават и актуализират, при потвърждаване на групата
 • трансфери летище – хотел – летище;
 • 12 нощувки в хотели 3* и 4* в Мексико, Белиз и Гватемала с включени 12 закуски.
 • 3 нощувки в Мексико сити
 • 1 нощувка в Паленке
 • 1 нощувка в Мерида
 • 1 нощувка в Чичен Итца
 • 1 нощувка в Канкун
 • 3 нощувки в Белиз сити
 • 2 нощувки във Флорес
 •  (настаняването в хотелите е между 14.00 ч и 16.00 ч)
 • туристическа обиколка на Мексико сити (2-ри ден);
 • целодневна екскурзия до храмовия комплекс “Теотиуакан” (3-ти ден);
 • посещение на Национален парк „ДЕ ЛА  ВЕНТА” (4-ти ден);
 • разглеждане на Паленке (5-ти ден);
 • вечерна разходка из централната част на Мерида (5-ти ден);
 • посещение и разглеждане на Чичен Итца – (6-ти ден);
 • посещение на Кахал Печ - (9-ти ден);
 • посещение на археологическата зона Тикал -(11-ти ден);
 • всички входни такси на исторически паметници и археологически паркове и музеи;
 • наземен транспорт в Мексико и Гватемала с туристически автобус;
 • водач и местен екскурзовод (с превод на български език); от водачът, който придружава групата.
 • такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките - 81 лв.
 
 
2. ДОПЪЛНИТЕЛНО СЕ ЗАПЛАЩАТ:
 • персоналана такса  при напускане на Белиз сити – 20 щ. долара (към 19.02.2020 г)подлежат на  потвърждение. (плаща се  на място на летището в Белиз сити  при напускане ) 
 
 
 • допълнителни мероприятия (плащат се на място):
 • посещение на известната дискотека Coco Bongo -(7-ми ден);
 
Застраховки с включена защита при COVID 19
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Класик“ – с покритие - до 60 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Премиум“ – с покритие - до 120 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Допълнителна застраховка  „Отказ от пътуване Плюс“ - с покритие - до 20 000 лв, при отмяна на пътуване или прекъсване на пътуване.  Застрахователната премия се изчислява на база стойността на пътуване.
Застраховки без защита при COVID 19
 • Bulstrad  - Медицинска и туристическа застраховка с покритие 25 000 евро32 лв (за лица до 70 год.), 64 лв - за лица от 71 год. до 80 год..
* Общи условия и информация за застрахователни продукти да откриете на нашият сайт в Помощна информация, раздел Застраховки.
 
*Забележки:
1.Пътуващият има право да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати съответните разходи за прекратяване на договора. Подробна информация относно таксите дължими при прекратяване на договора, може да откриете в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ  НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТИ ОТ „2М-КО” ООД.
2.Туроператорът има право да променя информацията съдържаща се в настоящия документ, като уведоми пътуващия за всяка промяна в предоговорната информация по ясен, разбираем и видим начин преди сключването на договора за туристически пакет. Подробна информация относно обхвата на промените и начина на уведомяване може да откриете в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ  НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТИ ОТ „2М-КО” ООД.
3. Полетите, посочени в програмата, се актуализират при потвърждение на групата, което може да доведе до промени в програмата за дните първи и втори, както и за последните два дни по същата.
4.За външните полети лимитът за багажа е 23 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж. За полетите между отделните държави и за вътрешните полети лимитът е съответно 20 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж.
5. Категоризацията на хотелите в Мексико, Белиз и Гватемала не съответства на критериите зa категоризация на хотелите в Европа.
6. Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия са към 07.03.2023 г. и е възможно да  подлежат на  актуализация.
7. Всички  екскурзии и мероприятия по желание се заявяват предварително и се плащат в офиса на туроператора.
8. Туроператорът  си запазва правото при промяна на летищните такси от  страна на Авиокомпанията, да промени летищните такси и съответно цената на екскурзията. В такъв случай разликата в летищните такси трябва да бъде доплатена от клиента. 
8. Екскурзията  не е подходящи за лица с ограничена подвижност.
3.  Цените 7 140лв./ 7 240 лв. са за човек в двойна стая. За единична стая се налага доплащане.*Забележка: Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия, както и цените за доплащане на единична стая са към дата 07.03.2023 г и е възможно да подлежат на  актуализация.
 
ПРИ ЗАПИСВАНЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВНЕСЕ ДЕПОЗИТ ОТ 3 570 лв
КРАЕН СРОК ЗА ВНАСЯНЕ НА ЦЯЛАТА СУМА 30 РАБОТНИ ДНИ ПРЕДИ  ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ.
МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ, НЕОБХОДИМ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ 15 ДУШИ.
В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ СЕ СЪБЕРЕ ГРУПА ОТ 15 ЧОВЕКА, СЕ НАЛАГА ДОПЛАЩАНЕ, КОЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ БРОЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ ПО ПРОГРАМАТА.
 
КРАЕН СРОК, ЗА ЕВЕНТУАЛНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПАКЕТ, В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ Е НАБРАН МИНИМАЛНИЯТ БРОЙ УЧАСТНИЦИ 20  ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА  НА ОТПЪТУВАНЕ.
 
4.  Начин на плащане:
             - в брой (в офиса на ТО)           
             - по банков път

 

 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътуване Мексико:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на тръгване;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите за разрешение за
 • пътуване на детето им в чужбина.  
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътувасне Белиз:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на тръгване;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите за разрешение за пътуване на детето им в чужбина.  
 
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за пътуване Гватемала:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на Куба;
 • За деца под 18 год. - нотариално заверена декларация от родителите с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.